Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Voisiko kristillinen viljelymenetelmä, Farming God´s Way, helpottaa Afrikan äärimmäisen vaikeaa ruokapulaa?

 

Kuva: Farmig God´s Way

Turkulainen Kristina Turner on nähnyt menetelmin tehon omin silmin Sambiassa jo kymmenen vuoden ajan.

Jopa 67 000:tta lasta uhkaa nälkäkuolema ennen tämän vuoden loppua Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Juuri siellä ruokapula on erityisen vakava Pelastaa lapset -järjestön mukaan. Koronaviruspandemia on pahentanut haurasta tilannetta entisestään yhdessä tämänvuotisten tulvien, kulkusirkkaparvien, ruuan hinnan nousun ja pakolaisuuden kanssa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Moni aikuinen ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan.

Saharan eteläpuolella sijaitsee myös Sambia, jossa Kristina Turner on vieraillut viitisentoista kertaa. Hän koordinoi Suomessa kristillisen, sambialaisen Arteco-orpokodin kummityötä.

– Artecoon johtavalla maantiellä satuin kerran poikkeamaan kahvilassa, jossa sain tietää Farming God´s Way -metodista. Innostuin ja kiinnostuin siitä valtavasti! Asiat etenivät lopulta niin, että suomalaiskummit kustansivat orpokodin johtajan ja puutarhurin tuon menetelmän koulutukseen.

Sen jälkeen kaksikko perusti orpokotiin pienen viljelyksen, jonka myötä talon asukkaille saatiin enemmän syötävää sekä hedelmiä ja kasviksia, joita maissijauhopitoiset ateriat eivät olleet aiemmin sisältäneet.

Farming God´s Way on ollut Artecossa käytössä kymmenen vuotta.

Menetelmän perusperiaatteita ovat paitsi rukous myös se, että kaikki viljelytoimenpiteet tehdään oikeaan aikaan tehokkaasti ja täsmällisesti.

– Suomessa nämä asiat voivat tuntua hyvin vaatimattomilta ja itsestään selviltä, mutta Afrikassa eivät ollenkaan. Paikoin siellä ei ole alkeellisintakaan tietoutta viljelystä, eivätkä huolellisuus, täsmällisyys ja oikea-aikaisuus ole sikäläisen kulttuurin vahvuuksia.

– Siksi sadot voivat jäädä niin niukoiksi, ettei niillä ruokita edes oman perheen suita.

Kristina Turner tietää, että kristillisen viljelymetodin tuli kehittäneeksi vuonna 1984 zimbabwelainen Brian Oldrive, joka konkurssin vuoksi menetti käytännössä kaiken. Luonnon keskellä kävellessään mies alkoi pohtia ja ymmärtää Jumalan tapaa viljellä.

Se sai Oldriven ryhtymään viisaaseen maankäyttöön ja hyödyntämään mm. kompostointia.

– Tänä päivänä Farming God´s Way -kursseja pidetään monessa maassa. Menetelmä on aktiivikäytössä mm. Zimbabwen useissa sairaaloissa ja vankiloissa.

– Metodin avulla monet köyhät voivat auttaa itseään ja parhaassa tapauksessa myös myydä ylijäävää tuotantoa muille elinolojensa kohentamiseksi.

www.farming-gods-way.org

Kristina Turnerin (vas.) aktiivisuuden ansiosta sambialaisen orpokodin ateriat ovat monipuolistuneet ja runsastuneet.