Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Voiko jumalanpalveluksen pitää virtuaalisena? Pastori Erkki Koskenniemi kommentoi.

 

Radio, televisio, internet… Mahdollisuudet osallistua jumalanpalvelukseen kotisohvalta ovat monet. Nuotta haastatteli pastori Erkki Koskenniemeä virtuaalisesta jumalanpalveluksesta.

Teksti Markus Tienhaara | Kuva Erkki Koskenniemen albumi

Virtuaalisesta messusta tai jumalanpalveluksesta puhuttaessa on huomioitava, että messu tarkoittaa jumalanpalvelusta, jossa nautitaan ehtoollinen. Päällimmäisin kysymys onkin, voiko ehtoollista nauttia ”etänä” virtuaalimaailmassa?

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Ehtoollisessa on tärkeää toisten kohtaaminen ja yhteen tuleminen. Läsnä on silloin Kristuksen ruumiin kaikki jäsenet, koko seurakunta. Verkko antaa vain vaillinaisen yhteyden, joka on hieno asia, mutta ei korvaa konkreettista yhteyttä. En pidä virtuaalista ehtoollista mahdollisena, toteaa Erkki Koskenniemi.

“En pidä virtuaalista ehtoollista mahdollisena.”

Verkko tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden olla Jumalan sanan äärellä silloin, kun se ei muuten ole mahdollista. On hienoa, että messuja lähetetään radion ja internetin kautta, ja joissain maissa se on jopa ainoa tapa päästä Jumalan sanan äärelle. Konkreettista messua se ei kuitenkaan korvaa kokonaan.

– Virtuaalinen jumalanpalvelus voi hoitaa sanalla, mutta sakramentit toimivat toisella tavalla, Koskenniemi jatkaa.

Kirjapainotaito 2.0

Koskenniemi näkee joka tapauksessa, että Internet-vallankumous on tuonut valtavasti mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki on Bible Toolbox -sivusto, joka vie evankeliumin myös sinne, missä sen julistaminen on kiellettyä.

– Internet on upea mahdollisuus, kuin kirjapainotaito 2.0. Itselläni on useita raamattukouluja Facebookissa koko ajan käynnissä. Ensi sunnuntaina olen matkalla messun aikana, jolloin ilman muuta seuraan sitä netistä, kertoo Koskenniemi.

Tämä artikkeli on tiivistelmä. Lue koko alkuperäinen juttu osoitteesta nuotta.com!