Vauvannuttuprojekti sai tunnustusta terveysprojektien kilpailussa

 

Suomesta lähetetyt vaatteet ovat antaneet paremman elämän alun jo kymmenille tuhansille etiopialaisille vauvoille. Kuva: Pirkko Tuppuraisen arkisto

Maailman terveysjärjestö WHO on aloittanut Afganistanissa Hope for the Babies -hankkeen, johon kuuluu myös Kansanlähetyksen Etiopian-työstä saatu malli vauvojen neulenutuista. Hope for the Babies -hanke valittiin heinäkuussa noin kuudestasadasta kehityshankkeesta finalistien joukkoon Yhdysvaltojen Seattlessa pidetyssä kilpailussa, jonka tarkoitus oli tukea kehitysmaiden vastasyntyneitä lapsia ja heidän äitejään.

 

Erityisesti pyrittiin löytämään ideoita, joiden avulla voidaan vähentää vauvojen ja äitien kuolleisuutta odotusaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana, jolloin heidän hengenvaaransa on suurin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kilpailun takana olivat muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiö sekä kehitysyhteistyön viranomaisia ja muita toimijoita Yhdysvalloista, Norjasta, Isosta-Britanniasta ja Kanadasta.

Malli Etiopian työstä

Viime vuosien aikana tuhannet suomalaisnaiset, ja jokunen mieskin, ovat neuloneet yli 56 000 pehmeää nuttua vastasyntyneiden etiopialaisten vauvojen lämmikkeeksi. Nuttuprojektin pääorganisaattorina on toiminut Suomen Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä, diakonissa Pirkko Tuppurainen.

– Tästä lähtien valmiit nutut kootaan Suomessa yhteen paikkaan Pohjanmaalle ja lähetetään sieltä suuremmissa erissä Etiopiaan. Kenenkään ei pidä enää lähettää nuttuja suoraan Etiopiaan, Pirkko Tuppurainen sanoo.

Nuttujen postitusohjeet muuttuivat, koska paketeista oli alettu periä tullimaksuja.

– Nyt meillä on sopimus Oromian osavaltion kanssa 30 000 nutusta, joista ei enää pitäisi mennä tullia.

Etiopiassa nutut jaetaan vauvoille lukuisien sairaaloiden, terveyskeskusten ja orpokotien välityksellä.

Projekti on saanut Suomessa innostuneen vastaanoton. Pieniä nuttuja on nopea tehdä ja niiden tarve Etiopiassa on suuri. Neulevaatteiden tekoon ei siellä ole saatavissa lankoja eivätkä äidit osaa neuloa, vaikka yöt voivat olla kylmiä.

 

Lue lisää Nuttu-projektista.