Vatikaani vastustaa lakialoitetta, joka tekisi seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä rangaistavaa Italiassa

 

Vatikaanivaltion puuttuminen Italian parlamentaariseen keskusteluun on hyvin poikkeuksellista. Kuva: Sari Savela

Vatikaani on antanut Italian hallitukselle virallisen vastalauseen lakialoitteesta, jonka on tarkoitus tehdä seksuaalivähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja vihapuheista rangaistavia. Vastalause on hyvin poikkeuksellinen toimi.

Italian parlamentissa keskustellaan parhaillaan lakiehdotuksesta, joka tähtää rangaistuksiin syrjintätapauksissa ja vihapuheissa seksuaalivähemmistöjä vastaan. Lakiehdotus hyväksyttiin viime vuoden lopulla Italian parlamentin alahuoneessa, ja siitä on sen jälkeen keskusteltu kiivaasti. Aiheesta uutisoi Washington post.

Rooman kaupungissa sijaitseva Vatikaani lähetti 17. kesäkuuta Italian hallitukselle hyvin poikkeuksellisen vastalauseen, jossa se ilmaisee lakiehdotuksen sisällön rajoittavan uskonnonvapautta. Kirjeessä oltiin myös huolissaan siitä, että katolilaiset voivat tulevaisuudessa joutua oikeuteen seksuaalivähemmistöihin liittyvien mielipiteiden ilmaisemisesta.

Parempi aviol. neliöb. 30.9.-6.10. (ilm.2/2)

Vatikaanin lehdistötoimisto on vahvistanut, että kaupunkivaltio lähetti kirjeen Italian Vatikaanissa sijaitsevaan suurlähetystöön.

Vatikaanin lähettämä virallinen kirje on poikkeuksellinen, sillä Vatikaanivaltio ei ole aikaisemmin pyrkinyt vaikuttamaan Italian hallitukseen edes silloin, kun siellä on käsitelty esimerkiksi aborttia tai avioeroa.

Katolisen kirkon puuttuminen Italian parlamentin lain säätämiseen on herättänyt kritiikkiä Italian keskustavasemmistossa. Myös pääministeri Mario Draghi on huomauttanut, ettei Vatikaanin pitäisi puuttua laista käytävään parlamentaariseen keskusteluun, sillä Italia on maallinen valtio. Sen sijaan parlamentin oikeistopuolueet ovat olleet hyvillään Vatikaanivaltion kirjeestä, uutisoi Reuters.

Vatikaani puolestaan puolustaa puuttumistaan antihomofobia-lakiin todeten, ettei se pyri puuttumaan toisen valtion sisäisiin asioihin. Vatikaanin valtiosihteerin kardinaali Pietro Parolinin mukaan lakiluonnos on liian epämääräinen, eikä kerro selkeästi, mikä on kriminalisoitavaa.