Vapaa-ajattelijoiden kansalaisaloitteella kymmenesosa nimistä kasassa

 

Porvoon piispa Björn Vikström ja vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma puivat Radio Deillä kirkon ja valtion suhdetta.

Vapaa-ajattelijoiden organisoima Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite oli keskiviikkona puoleen päivään mennessä kerännyt 4499 allekirjoitusta. Nimien keruu alkoi 20. tammikuuta. – Se on aikalailla linjassa sen kanssa, mitä odotimmekin. Tiesimme, että alussa on tiukempi tahti ja sitten hiljenee, kommentoi Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona.

Tähän mennessä tahtia ei voi kuvailla räjähtäväksi. Esimerkiksi 13. tammikuuta käynnistynyt kannabiksen laillistamista ajava kansalaisaloite oli kerännyt keskiviikkoon mennessä yli 11 600 allekirjoitusta.

Päästäkseen eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteen täytyy kerätä puolessa vuodessa 50 000 allekirjoittajaa. Karisma ei osannut sanoa, ylittyykö raja.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Saa nähdä miten käy. Riippuu tietysti siitä, tuleeko jotain muita hyviä aloitteita.  Olemme tehneet tv-mainoksia, aloitamme rahankeräyskampanjan ja muutamat julkkikset tulevat ulos tässä pikkuhiljaa.

Vapaa-ajattelijoiden kansalaisaloite vaatii, että kirkolta on poistettava valtionkirkon asema. Se edellyttäisi monien lakien, myös perustuslain, muuttamista.  Karisman mukaan aloitteen tarkoitus on ennen muuta herättää keskustelua.

Porvoon piispan Björn Vikströmin kanssa Viikon debatissa keskustellut Karisma muistutti, että kirkko pääsisi halutessaan eroon eroakirkosta.fi palvelusta.

– Jos väestötietojärjestelmässä ei lukisi, kuka kuuluu mihinkin uskontokuntaan, erokirkosta.fi ei voisi enää toimia. Tosin samalla kirkolle tulisi hieman ongelmia veronkeruun kanssa. 

– Olisiko se sitten hyvä, että jättäisimme tämän avoimen yhteiskunnan, jossa uskallamme kertoa toisillemme, mihin kuulumme, vastasi Vikström.

Radio Dein Viikon debatti kuullaan uusintana sunnuntaina 26.1. klo 20-21. Keskustelun voi kuunnella myös Radion Dein arkistosta.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa