Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Vantaan Pyhän Laurin kirkon kesäopas nauttii ihmisten kohtaamisesta

 

Vantaan Pyhän Laurin kirkko. Kuva: Kirkon kuvapankki.

Tea Yli-Perttula työskentelee oppaana kotikirkossaan jo kolmatta kesää. Hän nauttii eniten siitä, että saa olla kuuntelevana korvana ja tukena ihmisille, jotka jakavat hänelle kipeitä asioita.

Matkailuala vaihtui teologian opintoihin

Vantaan Pyhän Laurin kirkon kesäoppaana kesäkuun alusta alkaen työskennelleellä Tea Yli-Perttulalla on matkailualan koulutus. Hän on toiminut lentoemäntänä 11 vuoden ajan. Nyt nainen opiskelee teologiaa pääaineenaan kirkkohistoria. Hän aikoo valmistua maisteriksi joulun tienoilla. Erityisesti kirkkoarkkitehtuuri on lähellä hänen sydäntään – Kaikilla matkoilla on päästävä vierailemaan kirkoissa, kesäopas kertoo.

– Mietin kolme vuotta sitten, miten voisin yhdistää vahvuuteni, joita ovat ihmisten kohtaaminen, kielitaito ja kirkollisten asioiden tuntemus. Juuri silloin tuli tämä paikka auki. Pyhän Laurin kirkko on kotikirkkoni ja minulle todella rakas. Poikani on kastettu täällä. Olen hyvin iloinen siitä, että minut aikanaan päädyttiin valitsemaan kirkko-oppaan tehtävään.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Yli-Perttula kertoo, että matkailualan taustasta on ollut paljon hyötyä oppaan työssä, sillä lentoemäntänä hän on oppinut tarkkailemaan ihmisiä ja aistimaan, mitä he haluavat.  Tätä taitoa tarvitaan myös oppaan työssä. Monet kirkkoon tulijat eivät ole tulleet kuulemaan kirkon historiasta vaan hiljentymään ja itkemään omien kipeiden asioidensa äärellä tai muistelemaan omaisiaan.

– En näe itseäni ensisijaisesti oppaana vaan ihmisenä, joka haluaa kohdata toisia ihmisiä. Ihmiset puhuvat minulle paljon vaikeista asioista, kuten omaisen kuolemasta, joista eivät helposti puhu kenellekään muulle. Satun vaan olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se on tämän työn paras juttu ja nautin siitä.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on rakennettu 1450-luvun loppupuolella. Kirkko on Yli-Perttulan mukaan näkemisen arvoinen jo pelkästään siksi, että se on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Se on myös arkkitehtuuriltaan ja historialtaan hyvin kiinnostava kohde.

– Kirkko on sekoitus keskiaikaa, uusgotiikkaa ja arkkitehti Theodor Höijerin tyyliä. Hän on toteuttanut kirkon jälleenrakennuksen. Sisätila on suoraan 1800-luvun lopulta, kirkon palamisen jälkeiseltä ajalta. Tulipalosta jäi pystyyn holvit ja ulkoseinät eli perusta. Aikanaan mietittiin, että puretaanko kaikki vai rakennetaanko raunioihin moderni kirkko ja päädyttiin jälkimmäiseen. Keskiaikaisia maalauksia ei ole valitettavasti säilynyt. Uuden kirkon maalauksiin haettiin mallia Keski-Euroopasta. Ornamenttikuviot ovat Pariisin Notre-Damesta.

Tea Yli-Perttula kertoo, että hänen työpäivänsä vaihtelevat paljon.

– Täällä kirkossa on paljon vihki- ja konfirmaatioharjoituksia ja muita tapahtumia. Parhaimpina päivinä kirkossa saattaa olla jopa 70 kävijää. Jos on hiljaisempi päivä, niin kyllähän tämä työ on silloin aikalailla sellaista ihmisten odottamista.

Elokuussa, koulujen alettua, kirkossa vierailee paljon myös koululaisryhmiä. Kirkko-opas tekee kuitenkin myös vahtimestarien työtehtäviä, kuten vastaa erilaisten harjoitusten järjestämisestä ja kirkon sulkemisesta päivän päätteeksi.

Yli-Perttula paljastaa, että erityisesti vanhukset ovat lähellä hänen sydäntään. Tulevaisuudessa hän haluaisikin olla tekemässä työtä, jossa saisi vaikuttaa heidän hyvinvointinsa lisääntymiseen.

– Minulla on teologisessa sivuaineena vanhenemisen tutkimus. En aio papiksi enkä uskonnon opettajaksi vaan haluan yhteiskunnallisiin tehtäviin, joissa pystyn tekemään työtä vanhusten hyväksi. Minulla on ollut useamman vuoden ajan mummokaveri, jota olen tavannut.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on avoimena yleisölle ma – pe  klo 9 – 20 ja la – su  klo 9 – 15. Kirkon opas on paikalla arkisin kello 12.45 – 20.

Tänään 12.8.2017 Vantaan Pyhän Laurin kirkolla vietetään Keskiaikapäivää. Tarjolla on markkinatunnelmaa, jousiammuntaa yleisölle, keskiaikainen messu ja mahdollisuus päästä tutustumaan kirkon tapuliin, joka ei ole koskaan aiemmin ollut avoinna ylleisölle. Ilta huipentuu Lutherin pidot -illalliskattauksiin ja BRQ Vantaa Festivaalin konserttiin.