Vanhimmat Pietarin ja Paavalin kuvat löydettiin

 

Teclan katakombeista löytyi vanhoja apostolien kuvia

Roomassa sijaitsevista Teclan katakombeista on kaivettu esiin vanhimmat tiedossa olevat maalaukset apostoleista Pietari, Andreas, Johannes ja Paavali.

Etenkin Andreaksesta löytyi nyt kuva, jollaista ei tiedetä ennen olleen. Teclan katakombit ovat 8-kerroksisen rakennuksen alla ja sen tarkka sisäänkäynti pidetään paikallisen tavan mukaan salassa.

Arkeologisia kaivauksia alueella johtava Fabrizio Bisconti kertoi CNA -uutistoimistolle, että kuvat ajoitetaan neljännelle vuosisadalle. Kuvien löytöpaikka sijaitsee lähellä Pyhän Paavalin kirkkoa, johon apostoli on tiettävästi haudattu.

”Varmuudella ainakin Andreaksen ja Johanneksen kuvat ovat vanhimmat maalaukset, jotka tähän asti ovat olleet tiedossa,” Bisconti kertoo.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Vielä ei tiedetä, onko myös Pietarista nyt löydetty vanhin maalaus.

”Pietarista on ollut jo aiemmin tiedossa maalauksia neljännen vuosisadan puolivälistä, mutta nyt apostolit ovat ensi kertaa esitettyinä yksitellen, eivätkä ryhmässä.”

Johannes on maalauksissa esitetty nuorena kuten tavallista, mutta Andreasta ei ole ennen nähty näin nuorena kuin nyt. Keskiajan maalauksissa Andreas on yleensä vanha harmaahapsi.

Tutkimuksissa on käytetty muun muassa uusinta laserteknologiaa, jotteivät vanhat maalaukset ja niiden ainutlaatuiset värit kärsisi. Teclan katakombit löydettiin sattumalta 1950-luvulla toimistotalon rakennuksen yhteydessä.