Valtakunnansyyttäjä valittaa – Räsänen ja Sankamo hämmästyneitä päätöksestä

 

Päivi Räsänen hovioikeuden päätöksen jälkeen pitämässään lehdistötilaisuudessa marraskuussa 2023. Kuva: Danielle Miettinen

Valtakunnansyyttäjä on hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa hovioikeuden kansanedustaja Päivi Räsäselle (KD) antamaan vapauttavaan tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Olen täysin yllättynyt tästä. Minulla oli jo pieni tiedote valmiina, jossa iloitsin siitä, että prosessi on lopultakin ohi, Räsänen kertoo.

Hovioikeus antoi jutussa vapauttavan päätöksen marraskuussa 2023 ja käräjäoikeus maaliskuussa 2022.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Valtakunnansyyttäjän valituslupahakemus koskee Räsäsen avioliittoteologista pamflettia sekä lausumia Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa.

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koiviston mukaan on tärkeää saada korkeimman oikeuden kannanotto siihen, miten erisuuntaisia perusoikeuksia on punnittava. Kyse on siitä, mikä on uskonnon- ja sanavapauden suhde syrjinnän kieltoon, Koivisto toteaa tiedotteessa.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös on usein toinen kuin syyttäjän näkemys.
– Myös tätä haetaan. Päämääränä on saada ohjaava kannanotto, Koivisto kommentoi Seurakuntalaiselle.

Avustaja uumoili linjan muuttuneen

Myös Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamo on yllättynyt päätöksestä. Koska valtakunnansyyttäjä on välillä vaihtunut, hän uumoili linjan muuttuneen.

Hän muistuttaa, ettei valitusluvan hakeminen vielä tarkoita sen saamista. Vain kuusi prosenttia asioista saa valitusluvan.

– Koska tässä on korkeimmalle oikeudelle ainakin yksi uusi asia, uskallan veikata, että tämä asia käsitellään myös ylimmässä oikeusasteessa, Sankamo arvioi.

– Kysymys on luonteeltaan sellainen, että korkein oikeus haluaa antaa oikeuspoliittisen linjapäätöksen. Kiihottamispykälää ei ole tulkittu korkeimmassa oikeudessa uskonnollisessa kontekstissa aikaisemmin, Sankamo sanoo.

Räsänen kuvitteli, ettei syyttäjällä olisi kuuden tuomarin yksimielisen päätöksen jälkeen enää aineksia valittaa.

– Minulle on kyllä kerrottu, että valtakunnansyyttäjä yleensä vie asioita eteenpäin valtionsyyttäjän valmistelun pohjalta. Valtionsyyttäjä Anu Mantilalla on tässä varmasti vahva ja vaikuttava rooli, Räsänen pohtii.

Oikeuslaitoksen työrauhaa kunnioitettava

Räsänen pyytää, etteivät hänen tukijansa ottaisi yhteyttä syyttäjälaitokseen eivätkä tuomioistuimiin, vaan kaikki kunnioittaisivat oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja työrauhaa.

Asiaan liittyvien ihmisten ja oikean päätöksen puolesta kannattaa Räsäsen mielestä kuitenkin rukoilla, se ei ole epädemokraattista vaikuttamista.

– Eteenpäin täytyy mennä nöyrällä mielellä. Tiedän tapauksia, joissa sekä käräjä- että hovioikeus ovat antaneet vapauttavan päätöksen, ja korkein oikeus on kuitenkin antanut langettavan.

Räsänen toteaa, että korkeimman oikeuden päätöksellä tulee olemaan ennakkopäätöksen luonne Suomea laajemmin.

– Vapauttava päätös olisi voitto sanan- ja uskonnonvapaudelle. Mutta jos minut katsotaan syylliseksi, päätös rajoittaisi kristittyjen sananvapautta laajasti.

Tuomion saaminen korkeimmasta oikeudesta kestää vähintään vuoden. Asiat ratkaistaan yleensä kirjallisen aineiston perusteella, mutta tuomarit voivat kuitenkin kutsua osapuolet pääkäsittelyyn ajamaan asiaansa.

*
Tekstiä editoitu 12.1. klo 19.13, tekstiin lisätty valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koiviston kommentti.