Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Välit kylmenneet – C. S. Lewis ehdotti silti Tolkienille Nobelia

 

C.S. Lewisin patsas Belfastissa

Professori Alister McGrathin C. S. Lewisiä koskeva elämäkertateos ilmestyy suomeksi Helsingin Kirjamessuilla 24.10. Oxfordin yliopiston C. S.Lewis -seuran puheenjohtaja Jason Lepojärven mukaan Lewis on yksi vaikutusvaltaisimmista kristillisistä nykyajattelijoista.

– En tiennyt, että Oxfordin Socratic Society, jonka valovoimaisin opettajajäsen oli Lewis, koostui etupäässä naisopiskelijoista, alkuvuodesta Lewisistä väittelevä Lepojärvi kertaa kirjasta oppimaansa.

– Nobel-komitean avattua arkistonsa on paljastunut myös, että Lewis ehdotti J.R.R Tolkienille Nobelin kirjallisuuspalkintoa silloin, kun heidän henkilökohtaiset välinsä olivat etäisimmillään, Lepojärvi lisää.

Hän kiittelee, että Narnia ja Lewisin teologisen ajattelun kehittyminen analysoidaan McGrathin kirjassa seikkaperäisesti. Hän pitää teosta kuitenkin elämäkerraksi aavistuksen epätasapainoisena.

Perheniemi neliöb. 7.-13.10.

– Narnia saa paljon huomiota, sen sijaan Lewisille itselleen merkittävimpiä teoksia kuten Perelandra (Matka Venukseen) ja Till We Have Faces (Kasvoista kasvoihin) tuskin mainitaan. Myös vaikutusvaltainen Neljä rakkautta sivuutetaan pikaisesti.

Lepojärvi suosittelee teosta kaikille ”Narnia-faneille”.

– C. S. Lewisin suosio ylittää kirkkokuntien rajat, sillä hän kirjoittaa selkeästi ja eloisasti lankeamatta ”teologiseen slangiin”. Lewisin kirjoitustyyli on viihdyttävää mutta ei teologisesti sivistymätöntä, yksinkertaista mutta ei yksinkertaistavaa ja suorapuheista mutta ei journalistisen provosoivaa.

C. S. Lewis (1898-1963) tunnetaan muun muassa kristillis-symbolisen Narnia-satumaailman luojana, J.R.R Tolkienin ystävänä ja Cambridgen yliopiston kirjallisuuden professorina. Alister McGrath on Oxfordin yliopiston historiallisen teologian professori.

Lue myös aiempi juttu aiheesta

 
Artikkelibanneri perussanoma