Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Uutuuskirja paljastaa viihdetaiteilija Kikan (1964–2005) kristityn identiteetin

 

Kikka-kirjan kansikuvan on ottanut Kari Pekonen.

Vuoden 2022 kristillinen kirja -tunnustuksen saanut Kai Kortelainen on kirjoittanut Kikasta elämäkerran tämän Kati-siskon silmin. Kirjan julkistustilaisuus pidetään huomenna tiistaina 20.6.2023 Helsingissä.

Suomen kansa muistaa viihdetaiteilija Kikan kepeistä hiteistä, kuten Mä Haluun Viihdyttää, Sukkula Venukseen ja Tartu Tiukasti Hanuriin.

Vain harva tiesi hänen hengellisestä vakaumuksestaan ja siitä, miten mielellään Kikka kävi esimerkiksi raamattu- ja rukouspiirissä sekä jumalanpalveluksissa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kati Lahden mukaan hänen isosiskonsa, Kirsi Viilonen, loi Kikka-fantasiahahmon mediaa ja viihdeteollisuutta valheellisesti ruokkien:

– Tuhon kierre alkoi, kun Kirsi itse alkoi paeta liian syvälle luomansa hahmon kuvitteelliseen todellisuuteen.

Kati Lahti kuvailee kirjassa, kuinka hänen sisarensa onnistui toteuttamaan unelmansa ja kykeni lopulta laulajana ja esiintyjänä saavutuksiin, jollaisiin yksikään naisartisti ei ollut ennen häntä Suomessa yltänyt.

Siitä huolimatta Kirsin korvissa kumisivat yhä turvattoman lapsuuden synnyttämät synkät kaiut. Niissä kuuluivat rakkaudelle asetetut vaateet – rakkaus oli ansaittava.

– Lapsuutemme oli istuttanut sisällemme pohjattoman rakkauden kaipuun ja turvattomuuden tunteen. Se heijastui meissä repaleisena itsetuntona ja epävarmuutena kaikessa mihin ryhdyimme, Kati Lahti kuvaa.

Kikka pyysi eläessään, että hänen pikkusiskonsa pitäisi huolta siitä, että suuri yleisö saisi vielä joskus tietää, mitä oikeasti tapahtui.

Tuo toive tavoitti kirjailija-toimittaja Kai Kortelaisen vuonna 2022.

Kikka – traaginen elämä sisaren silmin julkaistaan huomenna tiistaina Minervan kustantamana.

Kati Lahti ja Kai Kortelainen avaavat teoksen lähtökohtia muun muassa MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä julkaisupäivän aamuna ja Radio Dein aamulähetyksessä torstaina.

Lähes 300-sivuinen teos kertoo, että Kikan elämään kuuluivat paitsi menestys myös karu lapsuus alkoholia käyttävien läheisten seurassa, seksuaalinen hyväksikäyttö, itsetuhoisuus, kamppailu mielensisäisten demonien kanssa sekä syvä rakkauden ja hyväksynnän kaipuu.

Unelma hengellisestä levystä

Kortelainen tietää Kikan haaveilleen hengellisen levyn tekemisestä.

– Toive eli Kikan sisällä vuosikausien ajan. Hän kertoi siitä lähellään olleille ihmisille, myös joillekin kollegoilleen, kuten Pasi Kaunistolle, joka oli iskelmän rinnalla levyttänyt säännöllisesti hengellistä musiikkia. Kirsi ihaili erityisesti Kauniston tulkintaa kappaleesta Kristallivirta.

Kikka – Traaginen elämä sisaren silmin -kirja kuvaa, kuinka kolme platinalevyä myyneen artistin ajatus ”Jeesus-lauluista” oli hänen levy-yhtiölleen suoranainen kauhistus.

– Kun haave hengellisen levyn tekemisestä ei näyttänyt toteutuvan, unelma vaihtui joululevyksi, jossa olisi pitänyt ehdottomasti olla mukana Heinillä Härkien Kaukalon.

Kikalle rakkain hengellinen laulu oli Suojelusenkeli eli Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Sitä Kati-sisko muistelee Kikan usein laulaneen iltasella heidän yhteisissä hetkissään.

Nokian vuosinaan Kikka ystävystyi parin kristityn naisen kanssa. Heille Kikka ilmoitti vuonna 2003 tulleensa uskoon.

Sen jälkeen Kikka kävi uskollisesti ja säännöllisesti rukous- ja raamattupiirissä sekä sunnuntaisissa evankelis-luterilaisen seurakunnan jumalanpalveluksissa.

Usko säilyi

Tuli kuitenkin aika, jolloin yhteys kristittyihin katkesi.

Kikka koki elämänsä ongelmista ja riippuvuuksista niin suurta häpeää, ettei enää pystynyt menemään uskovien keskuuteen.

Hän menehtyi monen eri lääkkeen yhteisvaikutuksesta syntyneeseen myrkytykseen.

Kirjan loppuluvuissa kuvataan yksityiskohtaisesti artistin traagiseen lähtöön liittyneet hetket ja hänen viimeiseksi jäänyt keskustelunsa.

– Uskostaan Kikka ei koskaan luopunut. Siitä puhuttiin kauniisti hänen hautajaisissaankin, kertoo Kai Kortelainen.