Uuden hallituksen säästöt uhkaavat nostaa kansanopistoissa järjestettävien hengellisten tapahtumien ja Raamattukurssien hintoja

 

Sirkka Hokkanen tuli ensi kerran kansanopistoon töihin vuonna 1983. Nyt työpaikka on Karstulan Evankelisella Opistolla. Tässä vararehtori rentoutuu Viiankiaavan luontopolulla Sodankylässä. Kuva: Jouko Hokkanen

Karstulan Evankelisen Opiston vararehtori Sirkka Hokkanen pelkää, että tulevaisuudessa vain varakkailla on mahdollisuus opiskella sekä ravita ja virkistää uskoaan kristillisissä kansanopistoissa.

Uusi hallitus on kertonut karsivansa vapaan sivistystyön menoja.

Seuraukset tuntuvat kukkarossa esimerkiksi niillä ihmisillä, jotka ovat tottuneet hyödyntämään kansanopistojen hengellistä ohjelmatarjontaa. Sitä ovat esimerkiksi Raamattukurssit, naisten- ja miestenpäivät, avioliittoleirit sekä lastenleirit.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Sirkka Hokkanen kertoo, että edellä mainitut tapahtumat kuuluvat vapaaseen sivistystyöhön, jonka toteutukseen kansanopistot saavat valtion tukea noin 57 prosenttia. Loput kustannuksista katetaan kurssimaksuilla.

– Niitä kansanopistojen on pakko nostaa, jos valtion tuki alenee. Harvan kansanopiston taustayhteisöltä löytyy rahaa kurssimaksujen kompensointiin. Kristillisistä toimijoista moni on jo entuudestaan taloudellisesti tiukoilla.

Kansanopistoissa tapahtuvaa Raamatun opiskelua ja muuta hengellisen elämän rikastuttamista vaikeuttavat myös hallituksen kaavailut aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lopettamisista:

– Niiden turvin moni on päässyt irrottautumaan työelämästä kristilliseen ympäristöön ja tärkeinä pitämiensä asioiden äärelle.

Vapaan sivistystyön leikkaukset eivät ole kansanopistojen ainoa huoli.

– Tiedossa on, että ammatillisen koulutuksen järjestäjärakennetta aletaan uusia. Pelkona on, että kansanopistojen ja muiden pienten toimijoiden järjestäjälupiin puututaan.

Onneksi löytyy myös iloisia uutisia.

Valtio tuplaa rahoituksensa kansanopistojen järjestämälle, oppivelvollisille suunnatulle koulutukselle, ns. Opistovuodelle. Jo entuudestaan se on ollut sataprosenttisesti valtion tukemaa.

Peruskoulun jälkeen nuori voi siis maksutta opiskella, miettiä turvallisten aikuisten tuella tulevaisuuttaan ja korottaa arvosanojaan. Halutessaan hän pääsee kristilliseen ympäristöön, samanhenkisten seuraan. Opistovuotta viettävä saa kansanopistossa ilmaiseksi myös asunnon ja koulupäivien ruokailut.

Kansanopistoyhdistyksen hallitukseen kuuluva Hokkanen luonnehtii Suomen uuden hallituksen säästötavoitteiden aiheuttamaa tilannetta haastavaksi:

– On mahdollista, että jotkut kansanopistot joutuvat niiden vuoksi lopettamaan toimintansa. Joka tapauksessa kansanopistojen talous ja toiminta ovat lähitulevaisuudessa tiukoilla.

Yli puolet Suomen kansanopistoista on taustaltaan kristillisiä.