”Usko ilman tekoja ei ole mitään”, sanoo kristitty näyttelijä Denzel Washington

 

Denzel Washington uusimmassa elokuvassaan Roman J. Israel, Esq. Kuva: Sony Pictures

Monille tuttu Hollywood-näyttelijä Denzel Washington on tunnustava kristitty, joka ei halua pitää kynttiläänsä vakan alla. Hän pyrkii antamaan näyttelijänlahjansa Jumalan käyttöön.

”Ihmisen on käytettävä lahjojaan. Usko ilman tekoja ei ole mitään”, Washington sanoo CBN Newsin haastattelussa.

Washington kuvailee hengellistä tapausta, jonka hän koki 20-vuotiaana: ”Eräs nainen profetoi minulle vuosia sitten, että matkustaisin maailmalla ja saarnaisin miljoonille ihmisille. Kysyin pastorilta, pitäisikö minusta tulla saarnaaja. ’Ei. Sinulla on jo saarnatuoli’, hän vastasi.”

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Hän ei kehottanut pysymään omissa uomissaan vaan yrittämään olla hyvän lähettiläs”, Washington lisää. ”Sitä minä olen nykyään. Olen palveluammatissa”, hän sanoo viitaten näyttelijäntyöhönsä.

Suuren helluntailaisperäisen kirkon kasvatti

Washington kuuluu Church of God in Christ -nimiseen helluntailaistaustaiseen afroamerikkalaiseen kirkkoon. Se on USA:n viidenneksi suurin uskonnollinen tunnustuskunta. Washingtonin on kerrottu osallistuvan Los Angelesissa sijaitsevan West Angeles -kirkon kokouksiin yhdessä vaimonsa ja lastensa kanssa.

Oman lapsuutensa ja nuoruutensa Washington vietti samaisen kirkon vaikutuspiirissä, sillä hänen isänsä Denzel Washington Senior toimi kirkon pastorina kuudenkymmenen vuoden ajan. Washingtonin antamat lausunnot omasta nuoruudestaan piirtävät kuvan nuoresta pojasta, jolla oli omat kapinalliset vaiheensa, eikä koulunkäynti aina sujunut odotusten mukaan.

Suhde isään ei ollut erityisen läheinen, sillä isä teki paljon töitä ja oli poissa kotoa. Asiaa ei auttanut vanhempien avioero Washingtonin ollessa teini-ikäinen. Näyttelijä on kuitenkin kertonut arvostavansa jo edesmennyttä isäänsä tämän oikeamielisyyden ja hengellisyyden vuoksi.

GQ-Magazinen haastattelussa Washington kertoo täyttyneensä Pyhällä Hengellä kirkon tilaisuudessa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kokemusta hän kuvailee valtaisaksi niin hengellisesti kuin fyysisestikin. Intensiivinen kokemus itkemisineen, hikoiluineen, kuolaamisineen ja oksenteluineen oli kuitenkin Washingtonille ennen muuta pelottava ja sai hänet aikanaan jopa harkitsemaan kirkosta eroamista. Hän kuitenkin valitsi toisin.

Tietoinen päätös kertoa Jumalan vaikutuksesta

Kaksi vuotta sitten The St. Louis American -julkaisu uutisoi Church of God in Christ -kirkon juhlatilaisuudesta, jossa Washington piti puheen. Siinä hän kuvaili omaa hengellistä matkaansa. ”Ei ole koskaan ollut sellaista aikaa jolloin Jumala ei olisi johdattanut, suojellut tai ojentanut minua”, hän kertoi. ”On saattanut olla aikoja jolloin olen ollut vähemmän uskollinen hänelle, mutta hänellä on riittänyt uskoa minuun.”

Puheessaan Washington myös lupasi kertoa Jumalasta julkisuudessa: ”Olen sanonut, etten enää puhu vain töideni kautta. Aion tehdä tietoisen päätöksen noustakseni esiin ja kertoakseni siitä, mitä Jumala on tehnyt vuokseni”, hän julisti.

Vaikuttaa siltä, että Washington on lunastanut lupauksensa. ”En juo enää, en tee mitään sellaista. Olen täysin sanoman asialla ja tietoinen siitä. Enkä häpeile tai pelkää kertoa siitä!”, 62-vuotias Washington vakuutteli Christian Postille marraskuussa.

Kristittynä erilaisissa tuotannoissa

Kristittynä eläminen ei tarkoita Washingtonille sitä, ettei hän voisi näytellä myös kaupallisissa tai viihteellisissä tuotannoissa. Tällä hetkellä työn alla on The Equalizer 2, väkivaltaisen toimintatrillerin jatko-osa. Kristillinen vakaumus on kuitenkin aina esillä tavalla tai toisella. Christianity Today kertoo Washingtonin ja elokuvan ohjaajan Antoine Fuquan lähetelleen toisilleen päivittäin raamatunkohtia sisältäviä tekstiviestejä.

Washingtonin viimeisin julkaistu elokuva on marraskuussa USA:ssa ensi-iltansa saanut Roman J. Israel, Esq, joka sisältää kristillisiäkin teemoja. Se kertoo ikääntyvästä asianajajasta, jolla on horjumaton usko lakiin ja oikeudenmukaisuuteen. Mies on valmis uhraamaan ihmissuhteensa, rahansa ja maineensa oikeudenmukaisuuden hyväksi. Myös elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Dan Gilroy on avoimesti kristitty. Washington on kertonut heidän rukoilleen yhdessä ja jakaneen raamatunkohtia elokuvanteon aikana. ”Tiedämme kenelle teemme työtä, ja yritämme vain tehdä parhaamme”, hän kertoo Christianity Todaylle. ”Jumala saattoi meidät yhteen.”

 

Aiheet