Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Tyttöjen silpominen väheni viidenneksen Kenian Sookissa

 

Lukutaidottomuus on Luoteis-Keniassa yleistä. Kuvassa Sookin kouluasuntolan tyttöjä. KUVA: World Vision

Sookin seudulla Luoteis-Keniassa on kolmessa vuodessa onnistuttu vähentämään tyttöjen sukuelinten silpomista yli 20 prosenttia.

Vuonna 2010 tehdyn alkukartoituksen mukaan lähes kaikki eli 95,9 prosenttia seudun tytöistä oli silvottu. Kolmessa vuodessa luku on laskenut 74 prosenttiin, tiedottaa World Vision.

– Silpomisen väheneminen on vähentänyt lapsiavioliittoja ja liian varhaisia raskauksia. Myös asenteet koulutusta kohtaan ovat muuttuneet. Kolmessa vuodessa tyttöjen koulunkäynti on lisääntynyt 60 prosenttia, kertoo Suomen World Visionin Afrikan aluepäällikkö Ulla Tervo

SEKL neliöb. 7.-13.10.

Vain reilut 600 ihmistä kertoi tietävänsä silpomisperinteen haitallisista seurauksista työn käynnistyessä vuonna 2010. Nyt 10 000 haastateltavaa vastasi, että teon haitallisuus on tiedossa. 

– Näin nopea asennemuutos on mahdollista, kun silpomisen vastainen työ on osa laajempaa pitkäkestoista kehitysyhteistyötä. Emme keskity ainoastaan silpomisen kitkemiseen, vaan samalla parannamme lasten koulutusta, vanhempien toimeentuloa ja kasvatamme kyläyhteisöjen tietoisuutta lasten oikeuksista, Tervo kertoo. 

Yli 500 tyttöä ja poikaa on osallistunut vaihtoehtoisiin aikuistumisjuhlallisuuksiin, joissa on säilytetty perinteiden mukaiset laulut ja tanssit, mutta silpominen on jätetty pois.

Sookin väestö kuuluu Pokot-heimoon ja perheet ovat enimmäkseen paimentolaisia, jotka siirtyvät karjan mukana paikasta toiseen. Lasten aliravitsemusta on paljon, terveyspalvelut ovat puutteellisia ja vedestä on pulaa. Myös lukutaidottomuus on yleistä. 

Silpomisen vastaista työtä tehdään tiiviisti yhdessä ruohonjuuritason yhdistysten, terveyspisteiden, koulujen, paikallisten kansalaisjärjestöjen ja asiantuntijaorganisaatioiden sekä paikallishallinnon kanssa. 

– Sookissa on edistytty hienosti, mutta vielä on paljon tehtävää. Jokainen silvottu tyttö ja koulutusta vaille jäänyt nuori on liikaa, Tervo toteaa.

Tyttöjen silpomisen vastaista päivää vietetään maailmanlaajuisesti torstaina 6.2.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa