Tutkija: Putin imitoi republikaaneja valjastamalla kirkon vallankäytön vasaraksi

 

Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi ja Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ottivat kantaa Radio Dein Viikon debatissa uskonnon rooliin Venäjän vallankäytössä ja kansallismielisyyden nostattamisessa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen näkee Vladimir Putinin politiikassa yhtymäkohtia Yhdysvaltain äärioikeiston uskonnoliseen retoriikkaan.

– Uskonto mobilisoidaan vallankäytön välineeksi, kiteytti Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteen Venäjän ortodoksiseen kirkkoon Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona.

– Nyt on mobilisoitu koko kansallinen perintö. Se muistuttaa Yhdysvaltojen republikaanien konservatiivisiipeä siinä miten uskontoa mobilisoidaan, mutta siinä on vain toisenlainen juuri, Kivinen muotoili suorassa lähetyksessä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Venäjä-tutkijan mukaan kirkon valjastaminen vallankäytön välineeksi ja uuden patrioottisen politiikan takuumieheksi muistuttaa suomalaisia Venäjän keisarikunnan ajoista.

– Yhdysvalloissa puhutaan evankelisen protestanttisen liikkeen politisoitumisesta. Sen sijaan Venäjällä ortodoksinen kirkko on tulossa samanlaiseen rooliin kuin mikä ortodoksikirkolla on ollut Venäjällä ennen vallankumousta.

– Se tarkoittaa sitä, että ei ole kahta hallintoa – ei kirkon hallintoa ja valtion hallintoa erikseen – vaan ne pelaavat yhteen.

Kivisen mukaan tilanne on kirkon kannalta vaativa.

– Ihmiset identifioituvat kirkkoon – ja kirkon kautta mobilisoidaan poliittista voimaa.

Markku Kivisen mukaan kehityksellä on geopoliittisia heijastuksia. Moskovan patriarkaatin vaikutuspiiri ulottuu Venäjän valtion rajojen ulkopuolelle, alueille joita Venäjän nykyhallinto nimittää patrioottisessa retoriikassaan Venäjän etupiiriksi.

– Ortodoksikirkko ulottuu pitkälle Romaniaan, Ukrainaan ja Serbiaan. Kirkko joutuu taiteilemaan. Se on osittain itsenäinen toimija, mutta samalla erittäin voimakkaasti myötäilee vallanpitäjiä. Sitä kautta saadaan Venäjän reuna-alueita erittäin tehokkaalla tavalla tukemaan Putinia.

Venäjän kirkko julistaa sivilisaation uutta aamunkoittoa

Radio Deissä Markku Kivisen kanssa debatoinut Suomen ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi yhtyi Kivisen näkemykseen siinä, että ortodoksisen kirkko on välineellistetty nyky-Venäjällä vallankäytön välineeksi.

– Siihen liitetään ajatus, että länsi on rappiolla ja rappeutumassa, Pynnöniemi linjasi.

Hän sai myös suorassa lähetyksessä vastattavakseen kysymyksen, onko Moskovan kirkon johtaja, patriarkka Kirill Putinin käsikassara.

– Ainakin häntä käytetään sopivissa tilanteissa tukemaan [Putinin] politiikkaa. Näkisin, että kirkko on instrumentalisoitu Venäjän poliittisessa maisemassa.

Pynnöniemen mukaan Venäjän valtaeliitin retoriikassa korostuu yhtäältä ortodoksisen kirkon rooli venäläisten kansallismielistäjänä, toisaalta lännen nimeäminen uhaksi ja rappion pesäkkeeksi, johon on ratkaisu valmiina.

– Venäjä nähdään sivilisaation uutena aamunkoittona.

Radio Dei lähettää Viikon debatin uusintana sunnuntaina 25.10. klo 20. Keskustelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Radio Dein ohjelma-arkistossa.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)