Mistä nettiviha nousee?

 

Kuva: iStockphoto

Internet mahdollistaa nimettömät vihanpurkaukset, kun kaiken voi tehdä nimimerkin takaa.

Tutkimusten mukaan viha-aineiston määrä on kasvanut erityisesti internetissä ja sen sisältö on raaistunut. Internet mahdollistaa nimettömät vihanpurkaukset, kun kaiken voi tehdä nimimerkin takaa.

Puhutaan someraivosta. Mistä viha nousee?

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Vihamielisen kirjoittelun ja postailun taustalla voi olla omia pettymyksiä ja kokemus syrjäytymisestä. Joku saattaa rakentaa ja pönkittää omaa identiteettiään mustamaalaamalla toisia, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki sanoo.

Karhumäen mielestä aggressiiviset ja tuotokset esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voivat heijastaa aikuisuuden ja vastuuntunnon puutetta.

– Pahimmillaan internetin keskustelupalstojen ketjuista tulee kuin likasankoja, jonne kaadetaan omat pelot, turhaumat ja viha täysin pidäkkeettä.

Nettikeskusteluissa näkyy, että nyt kansaamme repii erityisesti pakolaiskriisi.

– Olemme maantieteellisesti syrjässä, Pohjois-Euroopan laidalla kaukana kansainvälisistä kauppareiteistä, ja etninen vaihtuvuus on ollut vähäistä. Myös historiamme Ruotsin ja Venäjän vallan ja riistonkin alla on kasvattanut meihin epäluuloa vierasta väkeä kohtaan, analysoi Karhumäki.

Kristittynä nettifoorumeilla

Heli Karhumäki peräänkuuluttaa kristittyjen erityisvastuuta median eri foorumeilla.

– Sananvapaus on tärkeä ja puolustettava oikeus, mutta erityisesti kristittyjen tulisi muistaa, että riitely ja toisten törkeä nolaaminen luovat kuvaa meistä hengellisenä yhteisönä. Leimoja ja loukkauksia on helppo syytää, mutta sillä on seurauksensa. Kuka tahtoo näin riitaisaan porukkaan? Olemmeko uskottavia armon ja rakkauden lähettiläitä Jeesuksen sanoma välittäjinä? hän kyselee.

Millaista sitten on rakentava keskustelu, tai jopa väittely?

– Rakentava keskustelu perustuu siihen, että keskustelija ei keskity toisen ihmisen persoonaan ja hänen oletettuihin motiiveihinsa, vaan etsii yhä parempia perusteluja oman kantansa tuek­si, Karhumäki linjaa.

Lisää aiheesta Uuden Tien verkkosivuilla.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet