Tutkija Harri Palmu: ”Kristinusko yhä enemmän vain yksi vaihtoehto muiden joukossa”

 

Tutkija Harri Palmu

Pohjoismaisilla kirkoilla on edessään yhteiset haasteet, kun kirkkojen jäsenmäärä vähenee.

Kirkkojen edustajat esittelivät tulevaisuudennäkymiä tällä viikolla NordKom-konferenssissa Vaasassa.

Suomen kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Harri Palmu totesi, että kristinusko on yhä enemmän vain yksi vaihtoehto muiden uskontojen joukossa, varsinkin nuorten näkökulmasta.

– Uskonnollisuus säilyy, mutta sen muodot vaihtelevat. Kuten yhteiskunnassa yleensäkin, myös kirkossa muutos on pysyvää ja siihen on valmistauduttava, Palmu totesi puheenvuorossaan. 

– Kun uskonto tai mikä tahansa muu yhteiskunnan rakennelma alkaa menettää merkitystään, se alkaa samalla myös heiketä, Harri Palmu sanoi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Järjestäytynyt uskonnollisuus menettää jatkuvasti kannatustaan länsimaissa, mutta yksityinen uskonnonharjoittaminen, esimerkiksi rukoileminen ei ole menettänyt merkitystään Suomessa.

Kuitenkin kaikkien kirkon opinkappaleiden totena pitäminen on heikentynyt 2000-luvulla.

Kirkosta eronneet yleensä nuoret

Suomessa luterilaisesta kirkosta erosi 83 000 jäsentä vuonna 2010. Eronneet olivat pääosin nuoria alle 35-vuotiaita. Eroamisluvut ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu 78 prosenttia Suomen väestöstä.

NordKom-konferenssiin osallistuu noin kolmekymmentä viestinnän ammattilaista eri Pohjoismaista. Suurin osa osallistujista on tiedottajia ja kirkollisia toimittajia.