”Toteutin unelmani ja valmistun bibliodraamaohjaajaksi”

 

Riitta Laiho pitää seuraavan kerran kaikille kiinnostuneille suunnatun bibliodraamaillan marraskuun 23:ntena. Silloin Tampereella, Lielahden kirkolla, paneudutaan jouluevankeliumiin. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Lähetyssihteeri Riitta Laiho pääsi osallistumaan ensi kerran bibliodraamaan vuonna 1995 – ja se jätti pysyvän jäljen.

Riitta Laihon löytää syyskuun viimeisenä keskiviikkona, iltapäivällä, Tampereelta Lielahden kirkolta. Hän valmistautuu ohjaamaan neljästä bibliodraamaillasta viimeisintä.

Kyseessä on opintoihin liittyvä harjoittelu.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kolmena aiempana keskiviikkona Riitta on johdattanut innolla ja vapaaehtoisesti mukaan ryhmään ilmoittautuneet seurakuntalaiset Raamatun kolmeen kertomukseen, joissa Jeesuksen ovat kohdanneet Martta, Maria, Sakkeus sekä Sykarin kaivolle tullut, samarialainen nainen.

Nyt käsillä on ilta, jolloin käsitellään luovin menetelmin Saarnaajan kirjasta kohtaa, joka kertoo siitä, miten kaikella on määräaikansa.

Sen ryhmä valitsi Riitan antamasta kahdesta vaihtoehdosta.

– Jos Jumala suo, valmistun ensi helmikuussa bibliodraamaohjaajaksi. Olen siitä valtavan iloinen! Haluaisin palavasti kehittyä entistäkin paremmaksi ohjaajaksi ja hyödyntää tätä menetelmää esimerkiksi hartaushetkissä. Myös lasten kanssa olisi kiva kokeilla bibliodraamaa.

Riitta työskentelee tällä hetkellä lähetyssihteerinä Tampereella Harjun seurakunnassa. Pohjakoulutukseltaan hän on diakoni.

– Niissä opinnoissa tutustuin ensi kerran bibliodraamaan vuonna 1995 – ja hurahdin siihen heti. Myös silloinen opettaja antoi kannustavaa palautetta. Hän oli tainnut nähdä sisäisen paloni roihahtavan, muistelee Riitta hymyillen.

Koko keho mukana

Bibliodraama.fi-sivuston mukaan bibliodraamaan kuuluu Raamatun kertomuksen lukeminen ja kuunteleminen monin eri tavoin.

”Perusmenetelmänä on eläytyminen Raamatun henkilöihin ja tärkeisiin elementteihin. Koko keho kaikkine aisteineen on läsnä bibliodraamatyöskentelyssä.

Ohjaaja voi käyttää roolityöskentelyä, liikettä, tanssia, kuvataiteen keinoja, muovaamista, symboliesineitä, värikkäitä kankaita jne.

Ohjaajan koulutuksellisesta taustasta ja painotuksista riippuen bibliodraamassa käytetään sosio- ja psykodraaman, tarinateatterin, teatterin, kehotyöskentelyn, kuvan ja maalauksen käytön menetelmiä.”

– Itselleni kehollisuus on tullut koko ajan entistä merkityksellisemmäksi uskon tiellä. Raamatun sanan kuulemisen ja puhumisen lisäksi on tärkeää, että sitä voi omakohtaisesti ilmentää esimerkiksi liikkein ja elein, Riitta miettii.

Seuraavaksi jouluevankeliumi

Monet, erilaiset Raamatun kohdat taipuvat tällaiseen työskentelyyn.

– Välillä, kun kuuntelen kirkossa papin saarnaa, huomaan, miten alan nähdä siihen sisältyviä Raamatun jakeita draamana, hän paljastaa.

Muistoihin on myös jäänyt niitä hetkiä, joissa hän on ollut mukana bibliodraamassa osallistujan roolissa.

Riitta-Liisa Rusi on ohjannut vapaaehtoisena bibliodraamaa Lielahden kirkolla useampia kertoja viime vuosien aikana, Riitta kiittää.

– Pyrkimys on, että voin jatkaa toimintaa kirkon työntekijänä.