”Kristityt uskovat yllättävän samoihin asioihin.” Näin sanoo Tuomas Enbuske, joka sukelsi ohjelmasarjassaan Enbusken lahko? suomalaisen kristillisyyden kirjoon – ja tuli itsekin muuttuneena pintaan.
Ajatus ohjelmasarjan tekemisestä syntyi alun perin Radio Dein toiveesta juhlistaa Nikean uskontunnustuksen 1700-vuotisjuhlaa. Tuomas Enbuske suostui heti mukaan, mutta ehdotti sarjan nimeksi provosoivasti Enbusken lahko?
– Alkuperäisessä ehdotuksessa ei ollut kysymysmerkkiä. Se lisättiin jälkeenpäin, ja se teki siitä paremman – vähän kevyemmän, Enbuske naurahtaa.
Sarjassa Enbuske tapasi erilaisia kristittyjä ympäri Suomea ja eri kirkkokunnista. Hän sanoo olleensa yllättynyt siitä, kuinka paljon yhteistä eri kristityillä kirkkokuntaeroista huolimatta on.
– Olen yllättynyt, miten kristityt lopulta uskoo samaan asiaan. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus. Kolminaisuus. Ne on ne ydinasiat. Kaikesta muusta voidaan neuvotella, hän summaa.
Uusi uskon maailma
Yksi sarjan tavoitteista oli ylittää kristittyjen välisiä rajoja ja etsiä yhteistä maaperää. Enbusken mukaan keskustelut lipsuivat usein hymistelyksi, mutta löytyi myös aitoa rehellisyyttä:
– On piristävää, kun joku uskaltaa sanoa suoraan: me uskomme näin. Silloin voi kunnioittaa toista, vaikka olisi eri mieltä.
Vaikka Enbuske tunnetaan pitkän linjan toimittajana ja mediapersoonana, sarja oli hänelle myös henkilökohtainen matka. Kristinusko ei ollut hänelle suinkaan vieras, mutta kristillinen maailma avautui uudella tavalla.
– Tämä maailma on mulle kuitenkin melko uusi. Mä aina sanon kavereille, että näitä kristittyjä on niin paljon – ne on kaikkialla! Valtamedia ei vain näytä sitä laajuutta.
Enbuskea kiinnosti myös kulttuurierot kristillisyyden sisällä. Hän kertoo esimerkiksi vierailleensa helluntailiikkeen maailmankonferenssissa ja tunteneensa olonsa ristiriitaiseksi.
– En kauheasti tykkää siitä amerikkalaisesta hengestä. Olen niin suomalainen ja protestantti, että se ei vaan ole mun juttu. Tunteita ei meillä näytetä, mutta rakastetaan silti. Se ei tarkoita, ettei tunne ole aito.
Uskosta puhuminen yhdistää
Ehtoolliskäsitys paljastui ohjelmasarjan aikana yllättävän tärkeäksi ja henkilökohtaiseksi aiheeksi Enbuskelle.
– Minulle Jeesuksen ruumis ja veri on oikeasti läsnä ehtoollisella. Jos ei usko siihen, niin miksi edes mennä, hän kysyy. Vaikka teologiset erot eri kirkkokuntien välillä jäivät usein taka-alalle, juuri nämä hetket osoittivat, kuinka syviä merkityksiä uskon asioihin liittyy.
Yksi sarjan mielenkiintoisimmista jaksoista oli Enbusken mukaan keskustelu mormonien kanssa.
– He ovat tavallisia suomalaisia, mutta puhuvat asioista, jotka minun korvaani kuulostavat aivan päättömiltä. Se oli äärimmäisen mielenkiintoista.
Kenen sitten kannattaa kuunnella sarjaa?
– Suosittelen sitä erityisesti ateisteille. En siksi, että usko tarttuisi heti – ei se niin mene. Mutta ateistit ovat usein kiinnostuneita uskonnosta. Silloin kun minä olin ateisti, kuuntelin ja mietin – välillä vuosikausia.
Ja jos kristittyjen välinen yhteys jääkin vajaaksi, sarja todisti ainakin yhden asian: keskustelulle on tilaa ja tarvetta.
– Meidän pitää puhua siitä, mikä yhdistää – ei aina siitä, mikä erottaa. Uskon, että siinä mä onnistuin.
Kirkon Mediasäätiö on tukenut Enbusken lahko? -tuotantoa. Kaikki 10 jaksoa on nyt Podcastina ja videosarjana Radio Dein suoratoistopalvelu Dei Plussassa.
Enbusken lahko? on ollut yksi kolmesta uudistuneen Dei Plus suoratoistopalvelun avaussarjoista. Myös kaikki kauden ER Korhola Podcastit ja Laajasalo Podcastit sekä Videocastit löytyvät nyt Dei Plussasta.
ER Korhola Podcastissa politiikan vaikuttaja Eija-Riitta Korhola on jututtanut käänteentekijöitä – kiinnostavia oivalluksia ja löytöjä tehneitä ihmisiä. Kuunnelluin on ollut Panu Rajala.
Helsingin piispa Teemu Laajasalo kohtasi Laajasalo Podcastissa Suomen kiinnostavimpia ihmisiä, joista kuunnelluin on ollut Jari Sarasvuo.
Tekstin kirjoittanut Eero-Lauri Korhola, Kirsi Rostamon haastattelun pohjalta.