Terveyttä ja toivoa Burkina Fasoon

 

Tohtori Angel Olmo Romero tutkimassa pientä korvapotilasta.

Espanjalaisen lääkärin perustama hyväntekeväisyysjärjestö auttaa köyhiä Burkina Fasossa. Suomalaisillekin lääketieteen ammattilaisille olisi käyttöä.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Angel Olmo Romero vieraili äskettäin Suomessa kertomassa perustamastaan Emsimision-järjestöstä, jolla on terveydenhuoltoprojekteja Burkina Fasossa. Tuo Afrikassa sijaitseva valtio on yksi maailman köyhimmistä.

Emsimision-järjestön ytimessä on eräänlainen kansainvälinen lääkäripankki. Eri alojen lääkärit tekevät Burkina Fasossa lyhytaikaista avustustyötä. Muutaman viikon työrupeaman jälkeen tiimi palaa kotiin tullakseen uudelleen esimerkiksi puolen vuoden kuluttua. Matkakustannukset maksetaan itse.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Meillä on Burkina Fasossa varastossa laitteita, jotka pystytämme maahan saavuttuamme. Tällä hetkellä autamme eniten silmäsairauksissa ja hammashuollossa, Angel Olmo kertoo.

Paikalliset lääkärit osallistuvat työhön. Järjestö suunnittelee rakentavansa oman klinikan, joka antaisi myös lääketieteellistä koulutusta.

– Pelkkä rahan tai osaamisen vieminen tekee Afrikan riippuvaiseksi meistä, eikä se ole oikein. Meidän on koulutettava ihmiset auttamaan itseään.

Koulu
kuuroille

Köyhän maan asukkaista moni ajautuu jo lapsena sairauskierteeseen, joka johtaa syrjäytymiseen yhteiskunnasta.

– Syntymäkuuroja tai kuuroutuneita lapsia on paljon. Vanhemmat tulkitsevat kuurouden aiheuttamat ongelmat niin, että lapsi on henkisesti jälkeenjäänyt. Tuhannet lapset joutuvat jo ensimmäisinä elinvuosinaan syrjittyyn asemaan.

Kuuroja lapsia varten syntyi Oumarou-projekti

– Ensimmäinen kuuro lapsi, joka tuli meille hoitoon, oli nimeltään Oumarou.

Projektin kautta on perustettu kuurojen koulu, jossa käy 3000 lasta. Koulussa lapsi saa opetusta viittomakielellä ja apua kuulo-ongelmaan.

– Näin kuurolla on mahdollisuus rakentaa itselleen tulevaisuus. Tunnuslauseemme tässä projektissa on: He eivät kuule, mutta jos puhut sydämellä, he kyllä kuulevat.

Rekrytointi
päällä

Myös kristillinen Agape Europe -järjestö on mukana Emsimisionin hankkeissa. Järjestön johtaja Javier Garcia innostaa suomalaisia lääketieteen ammattilaisia mukaan Burkina Fason auttamiseen.

– Etsimme lääkäreitä, lääketieteen opiskelijoita ja muita ammattilaisia, Javier Garcia kertoi Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa.

 Yhteistyökumppanina Suomessa on Kansan Raamattuseuran kansainvälinen työ.

Lisätietoja antaa Kansan Raamattuseuran kansainvälisen osaston sihteeri Pirjo Honkanen: p. 0207 681 631. pirjo.honkanen@sana.fi