Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Teologinen osaaminen vahvistuu Kiinassa – Kiinan ensimmäiset teologian tohtorit valmistuivat

 
Manner-Kiinan ensimmäiset Kiinassa väitelleet teologian tohtorit

Ensimmäiset koskaan Manner-Kiinassa väitelleet teologian tohtorit Wang Jiawei ja Robin Luo opinahjonsa Nanjingin teologisen seminaarin edessä marraskuussa 2020. Kuva: Nanjing Union Theological Seminary

Manner-Kiina sai historiansa ensimmäiset omassa maassa väitelleet teologian tohtorit torstaina 26.11.2020. Tuplaväitös tapahtui Kiinan protestanttisen kirkon teologisessa keskuksessa Nanjingin teologisessa seminaarissa.

Väitöksen läpäisivät Robin Luo (Luo Chengzan) ja Wang Jiawei.

Vastaväittäjinä toimi viiden johtavan kiinalaisen uskonnontutkijan komitea, tunnettuja professoreita maan johtavista yliopistoista. Komitea antoi molemmille uraauurtaville väittelijöille Kiinan akateemisen järjestelmän mukaisen korkeimman arvosanan.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Robin Luon väitöskirja käsittelee kirkkoisä Athanasioksen kirkko-oppia ja sen merkitystä jälkitunnustuksellisen Kiinan kirkon kehittämiselle. Ohjaajana toimi professori Miikka Ruokanen. Wang Jiawein väitöskirja tutkii modernin amerikkalaisen teologin Kathryn Tannerin kristologiaa asettaen sen dialogiin kiinalaisen teologian kanssa. Ohjaajana toimi professori Joshua Cho Hong Kongista, Ruokanen oli sivuohjaaja.

Uusien tohtorien kolmihenkiseen opettajatiimiin kuuluu myös Helsingin teologisessa tiedekunnassa väitellyt Nanjingin seminaarin apulaisprofessori Abraham Chen (Chen Yongtao).

– Tämä on historiallinen hetki ja suuri ilon ja kiitoksen päivä Kiinan kirkolle ja kiinalaiselle teologialle, sanoi Nanjingin seminaarin presidentti tri Gao Feng väitöksen jälkeen.

– Suuri ja nopeasti kasvava kirkkomme tarvitsee teologiseen opetukseen ja kirkon johtotehtäviin korkeimman teologisen koulutuksen saaneita asiantuntijoita. Heitä tarvitaan kirkkomme identiteetin vahvistamiseksi sekä kiinalaisen teologian luomiseen.

Kiinan rekisteröityihin seurakuntiin kuuluu noin 40 miljoonaa jäsentä, mikä tekee Kiinan kirkosta maailman suurimman kansallisen protestanttisen kirkon. Tutkijoiden arvioiden mukaan saman verran kristittyjä on myös rekisteröimättömissä seurakunnissa, eli Kiinassa on noin 80 miljoonaa protestanttista uskovaista.

Nanjingin teologinen seminaari on Kiinan 25:stä seminaarista ainoa, jolla on oikeus antaa teologian kandidaatin, maisterin ja nyt uusimpana teologian tohtorin arvoja. Useissa Kiinan johtavissa yliopistoissa tutkitaan kristinuskoa filosofian, kulttuurintutkimuksen ja historian näkökulmista, mutta teologisia tutkintoja niissä ei voi suorittaa. Kirkon tehtäviin valmistutaan teologisista seminaareista.