Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Teloitettujen inkeriläisten jäähyväiskirjeet ovat väkevä uskon todistus

 

Sulo Timonen kehotti jäähyväiskirjeessään omaisia kääntymään Jeesuksen puoleen. Kuva: Matti Korhonen

Uusi Tie julkaisi kolmen jatkosodan aikana kuolemaan tuomitun inkeriläisen jäähyväiskirjeet. Kirjeistä paistaa läpi vahva usko Jumalan johdatukseen.

Neuvostoliiton armeija lähetti syksyllä 1942 Juho Niukkasen, Sulo Timosen ja Juho Merosen Suomeen vakoojiksi. Jäätyään kiinni heidät siirrettiin Viipurin lääninvankilaan odottamaan kuolemantuomiota. Kuolinpäivänä he kirjoittivat jäähyväiskirjeet omaisille. Ne eivät koskaan löytäneet perille. Inkerin kirkon entinen pääsihteeri Isto Pihkala törmäsi kirjeisiin tutkittuaan Inkerinmaalla ennen sotia pappina toimineen Selim Jalmari Laurikkalan kotiarkistoa. Uusi Tie -lehti on nyt julkaissut kirjeet ensimmäistä kertaa.

– Näiden kirjeiden kautta tulee näkyviin osa vaietusta inkeriläisyydestä, Isto Pihkala avaa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Jäähyväiskirjeissä tulee ilmi nuorten miesten syvä kristillinen usko ja huoli omaistensa sielun tilasta. Inkeriläiset elivät tuohon aikaan kovassa ateistisen bolsevismin paineessa. Sulo Timonen kuitenkin muistuttaa omaisilleen, että Jeesuksesta ”te voitte saada ainoan lohdun ja turvan vaivoihinne ja murheisiinne. Sillä hän on ainoa Jumalan poika, joka on tullut kaikkia lunastamaan ja auttamaan kuolemasta ja synnistä ja joka Häneen uskoo löytää Hänestä iankaikkisen elämän.”

Lue kirjeet kokonaisuudessaan Uuden Tien verkkosivuilta.

Lue Niukkasen, Timosen ja Merosen elämästä kertova artikkeli Vakoojina vasten tahtoaan Uuden Tien verkkosivuilta.

Lue Isto Pihkalan historiallinen taustoitus.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet