Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Vapaaehtoisten määrä kasvuun Sansan mallilla

 
Mervi Viuhko puhuu

Verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko (vas.) herätteli keskustelua vapaaehtoistyöstä sinfoniaorkesterin avulla. Järvenpäässä 23.8. pidetyn tilaisuuden juonsi Annmari Salmela. Kuva: Liisa Heinänen.

Järvenpään seurakuntaopistolle kokoontunut seurakuntien vapaaehtoistoiminnasta vastaavien työntekijöiden joukko katsoo videolta sinfoniaorkesterin soittoa.

– Mitä näitte, kysyy Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko yleisöltä.

Yllättävä aloitus saa yleisöltä nopeasti kommentteja.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ammattilaiset työssä. Jokaisella on tehtävä ja selkeät vuorot. Johtaja ei tuota ääntä. Konserttiyleisö kuuntelee, osoittaa suosiota.

Mervi Viuhko sanoo, että uudenlainen tapa tehdä ei riitä. Vapaaehtoistoiminnassa tarvitaan uudenlaista ajattelua.

– Voisiko seurakuntalainen olla vapaaehtoistyön kapellimestari ja työntekijä soittaja?

Satoja vapaaehtoisia

Mervi Viuhko on pyydetty Järvenpäähän kertomaan, miten Sansa on pystynyt muutamassa vuodessa luomaan laajan vapaaehtoisten aluetyöntekijöiden ja ns. Hanna-lähettiläiden verkoston. Sen avulla seurakuntien vierailukutsuihin voidaan vastata entistä useammin myöntävästi.

– Aiemmin aluetyöntekijänä pystyin vuoden aikana vastaamaan noin 45 vierailukutsuun myöntävästi. Nyt vapaaehtoiset aluetyöntekijät ja Hanna-lähettiläät vierailevat noin 500 tilaisuudessa, Mervi Viuhko kuvaa muutosta.

Hänen tehtäväkseen on tullut vapaaehtoisten tukeminen ja valmentaminen, orkesterin johtaminen.

Seurakunnissa toimii myös noin 180 Sansan pienryhmien yhdyshenkilöä. Kun ryhmien tekemä talkootyö Sansan hyväksi lasketaan mukaan, vapaaehtoisten määrä moninkertaistuu.

Mervi Viuhko myöntää, että kasvu on ollut välillä pelottavan nopeaa. Hän toivottaa kuitenkin kaikki vapaaehtoiset tervetulleiksi.

– Työ on Jumalan työtä. Hän saa kasvun aikaan ja vapaaehtoisten lahjojen kirjon käyttöön.

Koulutusmalli sitouttaa

Sansa päätti noin kolme vuotta sitten toimintarakenteen uudistuksen yhteydessä kutsua vapaaehtoisia entistä aktiivisemmin pitämään medialähetystä esillä ja kouluttaa heidät siihen. Syntyi vapaaehtoisten aluetyöntekijöiden ja Hanna-lähettiläiden koulutuskokonaisuus, johon kuuluu neljä viikonloppua puolen vuoden välein.

– Sansan tavoitteet ja tapa toimia tulevat tutuiksi. Palvelutehtävään lähtijä voi myös kasvaa ja rakentua hengellisesti. Hän tuntee kuuluvansa joukkoon, Mervi Viuhko kuvaa koulutuksen tavoitteita.

Tapani Tulkki Suomen Punaisesta Rististä puhui Järvenpään seminaarissa megatrendeistä, jotka tuovat mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön.

– Vapaa-aika lisääntyy, kaupungistuminen jatkuu, koulutustaso nousee entisestään ja julkinen sektori pienenee. Tämä tuo tilaa järjestöille.

Ketteryyttä kaivataan

Mervi Viuhko toivoi seurakunnilta ja järjestöiltä ketteryyttä. Hän kertoi esimerkin it-osaajista, jotka tarjoutuivat ohjelmoimaan Sansan tuottamasta Raamattu kannesta kanteen -ohjelmasta kännykkäsovelluksen.

– Ei kannata jäädä odottelemaan vaan ottaa tarjous vastaan heti. Muuten se voi mennä ohi.

Seminaarissa kysyttiin, millaista kohtelua vapaaehtoinen toivoo.

– Vapaaehtoinen tarvitsee tilaa omalle osaamiselle ja tilaa toimia, vastasi Suomen Liikemiesten Lähetysliiton toiminnanjohtaja Erkki Haarala.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa