Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Tekoäly tarjoaa uusia mahdollisuuksia seurakuntien työhön

 

Mitä mahdollisuuksia ja toisaalta uhkia tekoäly tarjoaa? Voiko se viedä työpaikat? Miten kristilliset seurakunnat voisivat hyödyntää tekoälyn mahdollisuuksia maailman tavoittamisessa evankeliumilla?

Uskonnonfilosofian tohtori Sampsa Korpela toteaa, että on olemassa monenlaisia skenaarioita, jotka voivat mennä pieleen ja olla eettisesti arveluttavia. On esimerkiksi mahdollista, että robotiikkaan yhdistetty tekoäly vie monelta työssäkäyvältä työt.

– Näen myös realistisena sen, että robotit tulevat joskus käymään sotia. Siinä vaiheessa ollaan aika lähellä Terminator-meininkiä, Korpela maalailee.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Tekoälyasiantuntija Elias Luoma ei näe tekoälyssä toistaiseksi vaaraa. Se ei ole hänen mukaansa hallitsematon.

– Sen sijaan, että tekoäly olisi automaattinen robotti, se on ennemminkin kuin robottiliivi, jonka päälle pukiessaan saa lisää voimia, hän kuvailee.

– Uskon vahvasti, että ihmisten työt tulevat muuttumaan ja aika nopeastikin. Se vaatii ajattelunmuutosta ja uusien työkalujen käyttöön ottamista. Työkalu itsessään ei tee ihmistä työttömäksi, mutta ”supervoimien” hyödyntäminen auttaa pärjäämään kilpailussa.

Teknologia kehittyy, halusi tai ei

Monet ovat olleet huolissaan tekoälyn kehityksestä. Pitäisikö tekoälyn eettistä puolta ohjailla jotenkin?

– On puhuttu, että pitäisi olla pelisääntöjä, miten tekoälyä kehitetään ja mihin tarkoituksiin sitä käytetään, koska se kehittyy pelottavan nopeasti, Sampsa Korpela toteaa.

Elias Luoma tietää, että tekoälyä on kehitetty paljon kauemman aikaa kuin mitä siitä on tiedotettu julkisuudessa. Kehitys on pitkällä ja siihen on hyvä varautua.

– Olisi tärkeää ottaa teknologia vakavasti ja kouluttaa itseä, Luoma sanoo.

On myös pohdittava, mitä lapsille opetetaan teknologiasta koulussa. Tekoälyä voidaan hyödyntää opetuksessakin. Luoman mukaan voi tulla päivä, jolloin jokaisella oppilaalla on oma tekoälyopettaja, joka ymmärtää kunkin henkilökohtaiset erityispiirteet ja osaa auttaa oppilasta.

Tekoälyn tunnustukselliset saarnat

Tekoälyllä on annettavaa myös kristilliselle seurakunnalle, vaikka se ei korvaakaan ihmistä.

– Chat GPT on kätevä, kun tuotan sisältöä ja verkkokursseja. En usko, että työni tutkijana olisi uhattuna, koska tekoäly ei pysty tuomaan uusia näkökulmia, joita tarvitaan tutkimustyössä, Sampsa Korpela arvioi.

Tekoäly pystyy kirjoittamaan myös saarnoja. Elias Luoma kertoo olleensa mukana generoimassa niitä.

– Tietty tunnustuksellisuus tulee läpi ja se on hyvinkin huvittavaa välillä. Mutta ne ovat mielestäni ihan hyviä saarnoja.

Internetiä voitaisiin käyttää Korpelan mielestä kristillisessä työssä paljon nykyistä enemmän – tekoälyä hyödyntäen. Mahdollisuuksia on monia, sillä tekoälyn avulla esimerkiksi videoita voidaan kääntää eri kielille ja tavoittaa siten isojakin ihmisjoukkoja.

– Sosiaalisen median alustat kilpailevat nykyään sisällöntuotannossa. Kristillisellä puolella olisi paljon hyvää sisältöä, joten kisaan vain mukaan, Luoma rohkaisee.

Onko tekoälyssä inhimillisyyttä? Muun muassa tähän kysymykseen saadaan vastaus Ajassa-ohjelmassa torstaina 17.8. klo 19.45, TV:n antennikanavalla 16. Markku Tenhusen kanssa aiheesta keskustelevat uskonnonfilosofian tohtori Sampsa Korpela ja tekoälyasiantuntija Elias Luoma. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.