Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Tania olisi halunnut opettajaksi, mutta hänestä tuli lapsimorsian

 
Bangladeshilainen nainen sinisessä asussa nojaa puuhun.

Tanian tarina on tuttu 38:lle miljoonalle muulle bangladeshilaistytölle. 17-vuotiaan Tanian kotiin tuli yllättäen vieraita ihmisiä, heidän joukossaan Tanian tuleva aviomies.

Seuraavan kerran he tapasivat hääjuhlassa, kun tyttö naitettiin tuolle vieraalle, aikuiselle miehelle.

Nyt Tania on kolmekymmentä ja hänellä on puolisonsa kanssa kymmenvuotias tytär, Shurobi. Hän toivoo, että Shurobi saisi ensin opiskella, ansaita rahaa ja vasta sitten suunnitella häät. Tyttö haaveilee lääkärin urasta. Köyhissä oloissa elävällä Tanialla ei ole vielä suunnitelmaa, miten käytännössä voisi auttaa tyttöään. Mies on töissä Saudi-Arabiassa, joten Tania huolehtii tytöstä yksin.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Tuhotut unelmat

– Lapsiavioliitto tuhoaa tyttöjen elämän. Lapsena pitäisi opiskella, pelata ja oleilla. Naimisiin mentyään tytöt joutuvat perustamaan perheen, laittamaan ruokaa ja huolehtimaan appivanhemmista, vaikka mieli ja sydän eivät ole vielä valmiita, Tania selittää.

Tytön unelmat ja oma elämä eivät merkitse mitään.

Tania on itse käynyt saman kohtalon läpi. Hän joutui ottamaan vastuuta, johon ei ollut vielä valmis.

– Tytön unelmat ja oma elämä eivät merkitse mitään, Tania toteaa ja kertoo omista sammuneista unelmistaan.

Tania oli unelmoinut opettajan urasta, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuutta enää. Hän oli kyllä saanut luvan opiskella ja pääsikin kouluun, mutta kodin hoitamiselta siihen ei jäänyt aikaa. Nyt hän suuntaa päättäväisesti sitä kohti, että oma lapsi saisi opiskella.

”Puhetta riittää varmasti, ellen naita tytärtäni”

Tania selittää, että lapsiavioliittojen takana piilee monia syitä. Perheen taloudellinen tilanne, tytöstä aiheutuvat kustannukset, pelko seksuaalisesta väkivallasta ja moni muu ajavat vanhemmat vaikean päätöksen eteen. Tania tietää, että jo pelkästään tytön kauneus voi olla syynä lapsiavioliitolle.

Erään kauniin 14-vuotiaan tytön isä naitti tyttärensä sen jälkeen, kun ihmiset alkoivat painostaa häntä.

– Erään kauniin 14-vuotiaan tytön isä naitti tyttärensä sen jälkeen, kun ihmiset alkoivat painostaa häntä. He epäilivät, että kauniille tytölle tapahtuisi jotain, eikä köyhä isä voisi huolehtia tästä, Tania toteaa viitaten seksuaaliseen väkivaltaan ja sen tuomaan häpeään yhteisöissä.

Häntä itseään pelottaa se, mitä ihmiset tulevat puhumaan hänestä, jos tyttöä ei naiteta aikaisin.

–Tiedän kuitenkin ne vaarat enkä aio antaa sen tapahtua. Puhetta riittää kyllä varmasti, Tania sanoo.

Hän näkee lapsiavioliiton seuraukset vakavina. Esimerkiksi raskaus voi olla nuorelle ja kehittymässä olevalle äidille vaarallinen eikä vauvakaan aina selviä.

– Äidin ruuan puutteen takia lapsi voi syntyä vammaisena tai äiti ei vain ole valmis huolehtimaan lapsesta, Tania toteaa vakavasti.

Tania näkee arvokkaana sen työn, mitä heidän yhteisössään tehdään. Fida ja bangladeshilainen Ashirbad-järjestö järjestävät koulutuksia, joissa kerrotaan lapsen oikeuksista. Ne, jotka osallistuvat koulutuksiin, ovat enemmän tietoisia vaaroista ja yhdessä yhteisö voi pyrkiä estämään lapsiavioliitot.

– Vanhempien tietoisuus on tärkeintä. Heidän pitäisi tietää lapsiavioliiton vaaroista ja kenen seurassa tyttö liikkuu, ettei tarvitse huolehtia, Tania pohtii.


Lue aiheesta lisää: eväätelämään.fi

 
Fida artikkeliban. 17.5.-23 alkaen.