Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Talvi, Taleban ja terveyskriisi – Afganistan taistelee elämästä

 
Kolme pientä lasta leikkimässä vaatimattoman kivirakennuksen edessä.

Monet afgaaniperheet ovat joutuneet lähettämään lapsiaan koulun sijasta töihin. Maan äärimmäinen humanitaarinen kriisi jatkuu edelleen. Kuvituskuva.

Afganistanilaisten elämä ei ole kuluneen syksyn aikana helpottunut. Persianlahden alueella pakolaisperheiden elämää vaikeuttavat ankara kuivuus, maanjäristykset ja äkilliset tulvat.

Luonnonmullistusten ja kasvavan humanitaarisen kriisin yhteisvaikutuksena afgaanien elämä on lähes pysähdyksissä. Noin 18,9 miljoonaa ihmistä, lapset mukaan lukien, kärsii akuutista ruokaturvan puuttumisesta. Toimeentulomahdollisuudet ovat kadonneet, ja ihmiset etsivät tapoja selvitä tulevista kuukausista. Kylmän talven lähestyminen merkitsee sitä, että monien hyvinvointi on vaakalaudalla.

Terveydenhoito kriisissä

Talebanin valtaannousua edeltävinä vuosikymmeninä terveydenhuolto kehittyi Afganistanissa huomattavasti ja oli jo laajenemassa koko maahan. Ulkomaisen rahoituksen tyrehtyminen ja humanitaarisen kriisin aiheuttama välttämättömien tarvikkeiden puute on ollut terveydenhuoltojärjestelmälle ankara isku.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Aiemmin tänä vuonna arvioitiin, että yli 24,4 miljoonaa afgaania tarvitsee terveydenhoitoa vuonna 2022.

Jotkut afgaanit pyrkivät itse paikkaamaan terveyspalveluvajetta turvallisuusriskeistä huolimatta.

Resurssien ja henkilökunnan puute on johtanut monien terveysasemien sulkemiseen. Naisia ja lapsia kuolee synnytyksissä, koska asianmukaisia sairaaloita, kätilöjä ja muita elintärkeitä palveluja ei ole. Normaalit rokotukset ovat myös loppuneet ja altistaneet lapset sairauksille, jotka voitaisiin estää.

Joki aavikkoisessa ja vuoristoisessa maisemassa. Joen varrella kaivuri, kaivo ja sähkölankoja.
Elinolot Afganistanissa ovat äärimmäisen vaikeat sekä Talebanin ajaman politiikan että maan talouskriisin takia. Lisäksi aluetta vaivaavat esimerkiksi äkilliset tulvat.

Afganistanissa asuvat pyrkivät paikkaamaan terveyspalveluihin syntynyttä aukkoa. Jotkut heistä kuljettavat rohkeasti lääkkeitä ja muita välttämättömiä tarvikkeita pitkien matkojen päähän sieppausten ja ahdistelun uhasta huolimatta.

Perheet hajallaan

On arvioitu, että äkilliset tulvat ovat ajaneet kotiseuduiltaan yli 8 000 perhettä. Monet perheenjäsenet ovat myös joutuneet eroon toisistaan yrittäessään lähteä Afganistanista. Osa naisista, joilla ei ole mitään tietoa miestensä olinpaikasta, hoitaa ja elättää perhettään nyt yksin.

Koska vallassa on hallitus, joka tunnetaan ihmisoikeusrikkomuksistaan, naiset ovat juuri nyt hyvin haavoittuvassa asemassa.

Jo yli miljoona afgaanilasta on joutunut lapsityöhön.

Karussa tilanteessa jotkut perheet ovat rahaa saadakseen lähettäneet jopa lapsiaan töihin. Nämä työt edellyttävät vain vähäistä taitoa, mutta olosuhteet ovat vaaralliset. Pelastakaa Lapset -järjestön tutkimuksen mukaan jo yli miljoona lasta on joutunut lapsityöhön.

Open Doors arvioi jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja etsii tapoja auttaa näitä perheitä.

Vaino jatkuu

Kristityt kohtaavat uskontoon perustuvaa vainoa päivittäin, ja taloudellinen ja humanitaarinen kriisi on lisännyt heidän kärsimystään. Kristityt saavat jatkuvasti pelätä, että heidät tunnistetaan.

Open Doors etsii jatkuvasti tapoja auttaa hädänalaisia perheitä.

Taleban kieltäytyy tunnustamasta kristillisen yhteisön olemassaoloa. Sen edustaja toteaa, että Afganistanissa ei ole kristittyjä ja että kristittyä vähemmistöä ei ole siellä koskaan tunnettu tai rekisteröity. Talebanin ääritulkinnat islamilaisista kirjoituksista merkitsevät sitä, että kääntyminen islamista toiseen uskontoon on kuolemalla rangaistava teko.

 

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Afganistanissa.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen

Aiheet