Talouden tasapainottamiseen löytyy paljon keinoja

 

Elinkustannusten noustessa monissa suomalaisissa perheissä on jouduttu kiristämään kukkaronnyörejä. Kuralle mennyt talous on mahdollista saada raiteilleen, kun ongelmiin tarttuu ajoissa.

Varallisuusvalmentaja, kirjailija Nina Nordlund pitää tärkeänä, että talouksissa varauduttaisiin ajoissa pahan päivän varalle.

– Jos on mahdollista, kannattaa aina säästää kaikista tuloista, koska emme voi tietää koskaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Nordlundin mukaan säästämällä turvaa nykyhetken ja sijoittamalla tulevaisuuden. Säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Jos on taloudellisesti tiukkaa, kannattaa harkita, olisiko talouteen mahdollista saada lisätuloja.

– Se voi tuntua raskaalta, jos on työ ja perhe, mutta se on käytännössä oikeastaan ainoa keino lisätä tuloja, jotta pystyy säästämään ja sijoittamaan.

Talouskasvatusta lapsiperheille?

Talousasiat voivat mennä solmuun monestakin syystä. Tulot voivat romahtaa tai kulut nousta liian korkeiksi. Asuntolainojen korkojen ja sähkön hinnan nousu ovat vetäneet monen talouden tiukoille. Joillakin talouden sekoittavat pikavipit, joilla on yritetty joko ylläpitää parempaa elintasoa tai vain selvitä veloista.

Nina Nordlund on havainnut, että erityisesti nuorempi sukupolvi on kasvanut ajatukseen, että kaikki pitää saada heti ja vielä helpolla. Tästä aiheutuu paljon ongelmia.

– Olisi tärkeää ymmärtää jo nuoresta asti, että raha on rajallinen, ja jos sitä haluaa saada lisää, niin sen eteen joutuu tekemään työtä. Silloin rahaa oppii myös arvostamaan.

Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Mertsi Ärling on tehnyt urallaan pitkään diakoniatyötä ja auttanut talousahdingossa olevia. Hän ehdottaa, että esimerkiksi lapsiperheille voisi antaa talouskasvatusta.

Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Mertsi Ärling on työssään auttanut talousahdingossa olevia.

– Pitäisi opettaa, että rahalla täytyy olla jokin vastine, eli kun teet jotakin, niin saat jotakin. On olemassa myös paljon asioita, joita voi saada kierrätettyinä pienemmällä rahalla.

Tärkeintä on tehdä asioille jotain

Taloudellisessa ahdingossa olevan kannalta on tärkeintä alkaa selvittää asioita viipymättä.

– Jos tilanne on se, että joutuu ottamaan lainaa maksaakseen ruokalaskut, niin omaa taloutta pitää tarkastella raa´an rehellisesti, jotta ei uppoa pinnan alle, Nina Nordlund ohjeistaa.

Hän neuvoo karsimaan ensimmäiseksi kaikki ylimääräiset kulut. Sen jälkeen kannattaa kilpailuttaa vakuutukset ja sähköt ja neuvotella pankin kanssa asuntolainan lyhennysvapaista. Kolmanneksi on hyvä miettiä, onko mahdollista hankkia lisätuloja.

Jos omat toimet eivät riitä, voi ulkopuolista apua saada mm. velkaneuvonnasta ja kirkon diakoniatyöstä.

– Neuvoni on tulla mieluummin ajoissa kuin myöhään, koska silloin on helppoa tarttua asioihin kiinni. Vaikka elämä tuntuisi olevan täysin solmussa, niin ulkopuolinen auttaja pystyy avaamaan solmuja yksi solmu kerrallaan, Mertsi Ärling rohkaisee.

– Laskujen maksamatta jättäminen voi olla iso sosiaalinen häpeä, mutta elämä ei kuitenkaan kaadu siihen. On paljon ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat. Ei kannata jäädä asian kanssa yksin.

– On hyvä muistaa, että tilanne on todennäköisesti väliaikainen ja paremmat ajat koittavat jossakin vaiheessa, Nordlund lohduttaa.

Varallisuusvalmentaja, kirjailija Nina Nordlund ja Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Mertsi Ärling keskustelevat talousvaikeuksista ja niistä selviämisestä medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma on katsottavissa tästä linkistä.

Elina Uusikylä