Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Temppeliaukion kirkko täyttää 50 vuotta

 

Lokakuun alusta Helsingin hiippakunnassa voidaan järjestää jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia ilman rajoituksia. Kuva: Sari Savela

Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin päänähtävyyksiä. Viime vuonna kirkkoon tutustui 850 000 vierailijaa. Kirkko täyttää tänä syksynä 50 vuotta ja juhlistaa olemassaoloaan juhlaviikoilla 24.9.-4.10.

Etu-Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko täyttää 50 vuotta Mikkelinpäivänä 29.9., jolloin kirkossa pidetään juhlamessu ja illalla gaalakonsertti.

Kirkon juhlinta alkaa konsertilla jo tiistaina 24. syyskuuta. Lähes kaksi viikkoa kestävien juhlaviikkojen aikana kirkossa kuullaan useita niin klassista kuin kevyempää hengellistä musiikkia tarjoavia konsertteja. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa nukketeatteriesitys ja paneelikeskustelu uskosta ja elämästä – seurakunnan toiminnasta ja kirkon asemasta. Keskustelijoina ovat piispa Teemu Laajasalo ja kirkkoherra Hannu Ronimus.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kallioon louhittu kirkko

Helsingin Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista matkailukohteista. Yksi merkittävä vierailijaryhmä on myös arkkitehtiopiskelijat. Kallioon louhitun kirkon on suunnitellut arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen. Kirkko valmistui vuonna 1969. Kirkolle oli varattu paikka asemakaavassa jo vuonna 1906. Kirkon suunnittelusta järjestettiin vuosikymmenten saatossa yhteensä kolme arkkitehtikilpailua, joista vasta viimeisestä jaettiin ensimmäinen palkinto.

Kirkkosali on louhittu kallion keskelle, sen korkeimpaan kohtaan. Kirkko on ulkoapäin vaatimattoman näköinen, mutta sisältä paljastuu valoisa ja puhutteleva tila, jossa luonnontila yhdistyy rakennettuun ainutkertaisella tavalla. Vapaamuotoista soikeahkoa kirkkosalia ympäröi graniittiseinä. 24-metrinen kattokupoli on päällystetty kuparilevynauhalla, myös suurin osa kirkon lehteristä on päällystetty kuparilla. Kattokupolia ympäröivä kattoikkuna-alue varmistaa tilan valoisuuden. Kirkon lattia on hiottua betonia.