Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Suomen ICEJ:n uusi toiminnanjohtaja Jani Salokangas inhosi nuorena Israelia

 

– Minulle oli iso juttu tajuta, että Jeesus syntyi, eli, kuoli ja ylösnousi Israelissa. Hän oli juutalainen, Jani Salonkangas sanoo. Kuva: ICEJ

‒ Olin nuorena Israelin vastainen enkä halunnut astua maahan jalallanikaan, kertoo helmikuun alussa Jerusalemin kansainvälisen kristillinen suurlähetystön (ICEJ) Suomen osaston toiminnanjohtajana aloittanut Jani Salokangas.

Uruguayssa lähetyslapsena kasvanut Jani Salokangas seurasi nuorena innokkaasti kansainvälisiä uutisia. Israel alkoi hänen silmissään näyttää ylimieliseltä ja rasistiselta valtiolta.
‒ En lukenut kovin paljon Raamattua, kuuntelin liikaa ihmisten mielipiteitä ja seurasin tietynlaista mediaa. Ei tarvita sen kummempaa, että Israelista syntyy ikävä mielikuva, helmikuun alussa ICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtajana aloittanut Salokangas sanoo.
Vastenmielisyys ja viha kärjistyivät nykyiselle vaimolle heitettyyn kitkerään kommenttiin.
‒ Sanoin, etten ikinä astu jalallanikaan Israeliin.
Nykyisin kellossa soi toinen ääni. Hän arvostelee medioita Israel-vastaisuudesta, kritiikittömästä lähteiden käytöstä ja jopa väärien tietojen levittämisestä.
‒ Olen asunut Israelissa ja tiedän, kuinka paljon faktoja muutellaan. Aina ei tiedä, pitäisikö uutisille itkeä vai nauraa. Uutislähteillä on usein muitakin intressejä kuin tiedon jakaminen.

Faktat kehiin

Salokangas myöntää, etteivät Israelin puolustajatkaan mediassa mitään pulmusia ole. Hän suosittelee etsimään tietoa monesta lähteestä ja keskittymään siihen mediassa vellovan asennemuokkauksen sijaan.
‒ Faktat eivät valehtele.
Salokankaan oma ajattelu alkoi muuttua, kun hän 17-vuotiaana päätti alkaa etsiä Jumalan hänelle tarkoittamaa elämää ja tehtävää.
‒ Jos etsii johdatusta, kannattaa lukea Raamattua. Tein niin, ja se muutti ajatteluani. Minulle oli iso juttu tajuta, että Jeesus syntyi, eli, kuoli ja ylösnousi Israelissa. Hän oli juutalainen.
Salokankaan mielestä on vaikea rakastaa Jeesusta, jos vieroksuu juutalaisuutta.
‒ Se on sama kuin sanoisin isoisälleni, että välitän sinusta, mutta en pidä suomalaisuudestasi.
Israel mainitaan Raamatussa yli 2300 kertaa. Salokankaan mukaan Raamatun tutkiminen tuo kristityn väkisin sen kysymyksen eteen, mikä merkitys Israelilla edelleen on Jumalan pelastussuunnitelmassa.
‒ Vanha testamentti on avautunut ihan uudella tavalla, kun olen oppinut tuntemaan Israelia ja juutalaisuutta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Liinaan piilotettu leipä

Esimerkkinä Salokangas mainitsee juutalaisten seder- eli pääsiäisateriaan liittyvän tavan piilottaa sapattileipä valkoiseen kankaaseen kiedottuna. Messiaaninen juutalainen näkee tässä vertauskuvan hautaan lasketusta ja ylösnousseesta Messiaasta, joka on elämän leipä.
‒ Elämän leipä laskeutui taivaasta alas Betlehemiin, joka tarkoittaa leivän kaupunkia.
Moni Raamatun teksti on alkanut elää Salokankaalle uudella tavalla, kun hän on lukenut niitä juutalaisen kulttuurin keskellä.
Negevin autiomaassa Salokangas ymmärsi, miksi israelilaiset napisivat vaeltaessaan Egyptistä kohti luvattua maata.
‒ Itse en meinannut kestää siinä kuumuudessa viittä minuuttia kauempaa, vaikka jaloissani oli hyvät kengät ja kädessäni pullollinen kylmää vettä.
ICEJ on kansainvälinen ja yhteiskristillinen Israel-ystävyysjärjestö, joka haluaa kanavoida kristittyjen myötätuntoa juutalaista kansaa kohtaan.
‒ Teemme työtä sen hyväksi, että koko Jerusalemin raamatullinen merkitys tunnistettaisiin. Puhumme miljoonien kristittyjen puolesta Israelin kansalle ja valtiolle. Israelin valtion uudelleen perustamisessa näemme Jumalan uskollisuuden liitolleen juutalaisen kansan kanssa. Mandaattimme nousee Jesajan kirjasta, jossa Jumala kehottaa lohduttamaan kansaansa, Salokangas kertoo.

Täyteyttä, ei fanatismia

ICEJ:n tunnettuja toimintamuotoja ovat alijan eli juutalaisten paluumuuton tukeminen sekä matkojen järjestäminen Israelin lehtimajanjuhlille.
Järjestö tekee myös sosiaalista avustustyötä esimerkiksi arabikristittyjen ja druusien parissa.
Päätoimisto sijaitsee Jerusalemissa ja työtä tehdään yli 170 maassa.
Suomessa järjestö toimii nimellä Jerusalemin kansainvälisen kristillisen suurlähetystön Suomen osasto ry.
Oman missionsa Salokangas tiivistää rukoukseen, että kristityt tutkisivat enemmän Raamattua. Hän uskoo, että kirja näyttää jokaiselle, joka on valmis näkemään, kuinka uskollinen Jumala on liitolleen ja että hänen suunnitelmansa Israelia kohtaan on muuttumaton.
‒ Israeliin uskominen ei pelasta ketään, mutta Israelin ymmärtäminen laajentaa ymmärrystä Raamatusta ja Jeesuksesta. Ei pidä mennä fanatismiin, mutta mennään täyteyteen. Uskotaan Jumalan Sana kokonaisena.
Entä mikä edistäisi arabien ja juutalaisten ystävyyttä Palestiinassa ja Israelissa?
‒ Totuus olisi hyvä lähtökohta. Emme saa myöskään unohtaa, että totuus rakentaa ystävyyttä aina yhdessä rakkauden kanssa. Vastaanottavatko kaikki totuuden, onkin eri kysymys.
Helluntaiseurakuntaan kuuluva Jani Salokangas asuu Jyväskylässä vaimonsa ja neljän tyttärensä kanssa.
Hän on toiminut aiemmin ICEJ:n kansainvälisen nuorten Arise-työn johtajana ja Jerusalemin päätoimiston markkinointijohtajana. Hänellä on kaupallisen ja media-alan koulutus.

 

Aiheet

,