Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Suomen Ekumeeninen Neuvosto viettää satavuotisjuhlaansa

 

Ekumenian tunnuksena on laiva mastonaan risti. Kuva Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) juhlii satavuotiasta taivaltaan sunnuntaina 15.10. Helsingissä. Juhla alkaa jumalanpalveluksella ja päättyy ekumeeniseen juhlakonserttiin Uspenskin katedraalissa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun professori Arthur Hjelt Ruotsin arkkipiispa Nathan Söderblomin innoittamana käynnisti World Alliance -liikkeen suomalaisen osaston toiminnan. Kansallistoimikunnan ekumeenista työtä jatkaa nykyisin Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN).

SENin satavuotisjuhlallisuudet alkavat  klo 10 ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa. Saarnaajana on SENin puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen. Jumalanpalveluksen radioi Yle Radio 1.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Jumalanpalveluksen jälkeen on kirkkokahvit tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18. Siellä puheen pitää piispa Irja Askola. Kryptassa on myös SENin juhlavuoden stipendin ja ekumeeninen teko 2017 -tunnustuksen jako.

Ekumeeninen juhlakonsertti on Uspenskin katedraalissa kello 19. Konsertissa esiintyvät Leppävaaran kirkon kamarikuoro, Saalem-kuoro ja Efrosini-kuoro.

Yhteyttä vaaliva työ perustuu Jeesuksen rukoukseen

Ekumenia tulee kreikankielen sanasta oikoumene ja tarkoittaa koko asuttua maailmaa. Kristillisiin kirkkoihin ja yhteisöihin kuuluvien kristittyjen yhteinen liike, ekumeeninen liike syntyi 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa.

Kristittyjen yhteyttä vaaliva ekumeeninen työ perustuu Jeesuksen jäähyväisrukoukseen: Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. (Joh. 17:21)

Jäsenkirkkoja, tarkkailijoita ja kumppaneita

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) verkkosivujen mukaan neuvoston jäseneksi voidaan hyväksyä yhteisöjä, ”jotka tunnustavat Herran Jeesuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan ja jotka sen vuoksi pyrkivät yhdessä täyttämään yhteistä kutsumustaan yhden Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kunniaksi.”

Suomen Ekumeeniseen neuvostoon kuuluu 11 jäsenkirkkoa: Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Suomen Vapaakirkko, Katolinen kirkko Suomessa, Suomen Pelastusarmeija, Finlands svenska baptistsamfund, Finlans svenska metodistikyrka, Suomen Metodistikirkko, Missionskyrka i Finland, The Anglican Church in Finland ja International Evangelical Church in Finland. Neuvoston jäsenkuntaan kuuluu jäsenkirkkojen lisäksi viisi tarkkailijaa ja 23 kumppanuusjärjestöä. Tarkkailijoita ovat Suomen Adventtikirkko, Suomen Baptistikirkko, Suomen Helluntaikirkko, Finlands svenska pingstmission ja Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit.