Suomalaiset lähettäneet yli kymmenentuhatta nuttua Etiopiaan

 

Lisää nuttukuvia löytyy osoitteesta http://www.tuppurainen.fi/blogit/category/nuttu/

Suomalaiset ovat innostuneet heiluttamaan puikkoja etiopialaisten vastasyntyneiden hyväksi. Mustan Leijonan sairaalaan saapuu tässä kuussa kymmenestuhannes nuttu.

Kymmenestuhannes nuttu on pakattu Pelkosenniemen seurakunnan pakettiin muiden iloisenväristen nuttujen joukkoon. Vuonna 2008 alkaneeseen nuttuprojektiin on tähän mennessä osallistunut lukuisa määrä erilaisia harrastekerhoja ja yksityisiä ihmisiä ympäri Suomea.

– Naisten lisäksi myös miehet ovat saaneet kutimet käteensä. Tammikuussa nuttuporukkaan ilmaantui ensimmäinen mies, ja hänen jälkeensä on kaksi muuta miestä innostunut neulomaan tätä helppotekoista vauvan vaatetta, kertoo lähetystyöntekijä Pirkko Tuppurainen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Ikä ei rajoita nuttujen tekemistä. Facebookin Nuttu-sivuilla kerrotaan 11-vuotiaasta nututtajasta. Myös kansallisuusrajat ovat ylittyneet, kun ensimmäinen japanilainen tuli mukaan projektiin. Hän on Kanakawasta Jyväskylään vaihto-oppilaaksi tullut Michilu Tobise. Nuori nainen alkoi nuttujen teon suomalaisen kotiväkensä esimerkin innostamana.

Pirkko Tuppuraiselta tiedustellaan usein, vieläkö nuttuja tarvitaan. Hän on vastannut kyselijöille, että Nuttuprojekti jatkuu niin kauan kuin Etiopiassa on tarvetta. Mustan Leijonan sairaalassa syntyy 500 vauvaa kuukaudessa. Sairaala jakaa nuttuja myös muille Addis Abeban synnytyssairaaloille. Gandhi memorial, St. Paul ja Black Lion -sairaalassa syntyy vuosittain yhteensä noin 16.000 lasta, kertovat johtavat lääkärit.

Suomalaisen kutoma ja lähettämä vauvan nuttu annetaan sairaalasta kotiuduttaessa lapselle. Tuo pieni neule vastaa Etiopian oloissa siis pientä äitiyspakkausta. Köyhissä oloissa se on monille vauvoille ainut vaatekappale. Se on myös käytännöllinen, koska se ”kasvaa” vauvan mukana.

Sen, että vauva saa ilmaisen nutun sairaalassa, on todettu rohkaisevan äitejä lähtemään turvallisempaan synnytykseen. Tällä hetkellä Etiopian naisista vain kahdeksan prosenttia synnyttää sairaalassa, loput kotimajoissaan.