Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

#somepaasto – kannattaako?

 

Sosiaalinen media koukuttaa ja vie meiltä paljon aikaa. Voisiko vastaus olla paasto ja totaalinen lopettaminen, vai olisiko mahdollista löytää kohtuuden kultainen keskitie? Nuotta haastatteli aiheesta sometohtori Suvi Uskia.

Teksti Susanna Hulkko | Kuva Pixabay/rawpixel

Paastonaikana moni pistää somen käyttönsä katkolle. Vielä paljon suurempi lienee se joukko, jonka ajatuksissa oman somen käytön vähentäminen on tavoiteltava asia. Sometohtori Suvi Uski on tavoitteen kanssa samoilla linjoilla.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Lähtökohtaisesti sosiaalisessa mediassa voi olla vaikka minkälaisia haittoja. Sosiaaliseen mediaan saattaa jäädä riippuvaiseksi sillä tavalla, että ei enää pysty hyvillä mielin vähentämään sen käyttöä. Haittaa voi olla myös se, jos vertaat itseäsi muihin. Siitä koituu mielipahaa, kun ei itse kykene elämään niin hienoa elämää kuin muut antavat ymmärtää elävänsä.

Miksi sosiaalinen media sitten on niin kiehtova ja koukuttava?

– Sosiaalinen media on tehty meille miellyttäväksi. Se palkitsee meidän osallistumisestamme, ja mitä aktiivisemmin siellä on, sitä voimakkaammin sinne imeytyy mukaan. Sosiaalinen media on tärkeä, koska siellä voi ylläpitää ihmissuhteita ja saada myös hyväksyntää muilta esimerkiksi tykkäysten muodossa.

Paasto ei ole paras vaihtoehto

Sometohtori Uski ei kuitenkaan pidä somesta paastoamista parhaimpana vaihtoehtona. Kokonaisuuden kannalta parempi olisi oppia tiedostamaan omaa sosiaalisen median käyttöään ja mahdollista riippuvuuttaan siihen. Tärkeää olisi tehdä itselle selvät rajat, milloin ja millä tavalla sosiaalista mediaa käyttää.

– Voi esimerkiksi päättää, että ei ota puhelinta ruokapöytään tai vessaan mukaan.

Tämä artikkeli on lyhennelmä. Lue koko juttu ja sometohtori Suvi Uskin vinkit kokonaisuudessaan osoitteessa nuotta.com!