Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Sley myi historiallisen opiskelijakotinsa

 

Ylioppilaskoti sijaitsee Pyhän sydämen kappelin vieressä

Helsingin evankelinen opisto (HEO) osti eilen yksityishenkilö Aulis Kuurneen ja hänen yrityksensä kanssa kokonaisen asuintalon Suomen Luterilaiselta Evankeliumiyhdistykseltä (Sley).

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa talossa toimii muun muassa yli satavuotias evankelinen opiskelijakoti Domus Evangelica, joka on Suomen vanhin kristillinen ylioppilaskoti. Kauppa tarkoittaa Domus Evangelican toiminnan loppumista, vahvistaa Sleyn sisälähetysjohtaja Heikki Haataja.

Monet Sleyn vaikuttajista ovat olleet Domus Evangelican kasvatteja ja piispoistakin siellä ovat asuneet Eero Lehtinen, Aleksi Lehtonen, Yrjö Sariola ja Eero Huovinen. Aluksi ylioppilaskodissa asui vain teologeja mutta nykyään siinä asuu muidenkin alojen opiskelijoita. Kodin toimintaan kuuluvat muun muassa yhteiset iltahartaudet. Heikki Haatajan mukaan Domus Evangelican yhteisöllisyys ja yhteys evankeliseen liikkeeseen on kuitenkin ennen ollut tiiviimpää kuin nykyään.

– Domuksella on ollut evankeliselle liikkeelle suuri historiallinen merkitys ja sen kautta on tullut muun muassa paljon pappistyövoimaa Sleylle. Nyt olemme kuitenkin tulleet sellaiseen aikaan, että ylioppilaskodin merkitys työmuotona ei enää ole yhtä tärkeä kuin ennen, Haataja perustelee.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Domus evangelican eli ”Deviksen” emäntänä toimivan valtiotieteen opiskelija Satu Erosen mielestä ylioppilaskodin myyminen on ”suurempi tragedia evankeliselle liikkeelle kuin siinä asuville opiskelijoille”.

– Opiskelijat löytävät kyllä itselleen asunnot, mutta Sley ei saa koskaan takaisin Domus Evangelican historiallista ja kulttuurista arvoa.

Heikki Haataja korostaa, että Domus Evangelican asukkaat voivat ”suurella todennäköisyydellä” jatkaa halutessaan vuokralaisina nykyisissä asunnoissaan.

– Uusi omistaja on hyvin myötämielinen toiminnallemme.

Sleyn entinen toiminnanjohtaja Reijo Arkkila on asunut opiskeluaikanaan ”Deviksellä”. Hänen mielestään Domus Evangelican lopettaminen ei ole kova isku evankelisen liikkeen toiminnalle.

– Minulle oli tärkeää, että ylioppilaskoti myytiin HEO:lle, jonka kanssa meillä on pitkä yhteistyöhistoria.

HEO:a ylläpitää Helsingin Evankelisen Opiston säätiö, ja Arkkila kuuluu itsekin säätiön hallintoneuvostoon.

HEO:lla on useiden miljoonien hinnalla ostamassaan seitsenkerroksisessa rakennuksessa jo opetustiloja katutasolla sekä kellarikerroksessa. Sleyn rakennuttama talo valmistui vuonna 1935. HEO aloitti koulutustoimintansa neljätoista vuotta myöhemmin ja on sijainnut koko historiansa ajan samalla paikalla. Sleyn ja HEO:n yhteistyö on ollut tiivistä. Opiston perustamisen jälkeen Evankeliumiyhdistykseen on valittu neljä eri toiminnanjohtajaa. Heistä kolme toimi aiemmin HEO:n rehtorina.

Asuinrakennuksessa on Kirstinkadun puolella kiinni myös Kallion vanhin kirkko ja kivirakennus, Pyhän Sydämen kappeli. Vuonna 1906 käyttöön otettu kirkkorakennus jää Sleyn omistukseen.

 
Artikkelibanneri perussanoma