Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Sisällissodan muistopäivässä Turussa kunnioitettiin sodan uhreja

 

1918 muistojuhla Turuntuomiokirkossa ja läheisillä muistomerkeillä. Kulkue kirkosta, mukana mm. presidentti Niinistö, pääministeri Sipilä ja arkkipiispa Mäkinen. Kuva: Kirkon viestintä/Timo Jakonen

Kaatuneitten muistopäivänä 20.5.2018 Turussa muistettiin sisällissodan, vankileirien ja teloitusten uhreja yhteisessä muistopäivässä, johon osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä.

Arkkipiispa Kari Mäkisen johtamassa muistohetkessä Turun tuomiokirkossa muistokynttilän sytyttivät arkkipiispan lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä eduskuntapuolueiden edustajina puheenjohtaja Li Andersson (Vas.), kansanedustaja Thomas Blomqvist (RKP), kansanedustaja Simon Elo (Sin.), kansanedustaja Leena Meri(Perussuomalaiset), kansanedustaja Krista Mikkonen (Vihr.), puheenjohtaja Petteri Orpo(Kok.), puheenjohtaja Antti Rinne (SDP) sekä kansanedustaja Peter Östman (KD).

”Sadan vuoden jälkeen sisällissota on tuonut meidät tänään tänne kirkkoon. Täällä ovat nyt sisällissodan perinnön monet kasvot. On punaista perintöä ja on valkoista perintöä, on perintöä, jolla ei ole väriä, ja perintöä, jonka värit ovat haalistuneet ja sekoittuneet. Ne yhdessä muodostavat sisällissodan perinnön. Se on meidän yhteistä perintöämme, kaikessa kauhistuttavuudessaan ja traagisuudessaan. Se on sadan vuoden aikana muovannut meitä ja sitä, miten yhteiskuntana elämme ja toimimme”, totesi arkkipiispa Mäkinen johdantosanoissaan.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Mäkinen sanoi sisällissodan perinnön eläneen yhteisissä kansallisissa kertomuksissa ja toisistaan poikkeavissa sukujen ja perheiden kerrotuissa ja vaietuissa kertomuksissa.

”Sisällissodan moninainen perintö on nyt tänään tässä, meissä, niin kerrottu kuin vaiettu. Olemme tuoneet sen kirkkoon.”

Mäkisen mukaan sisällissodan perintö on myös kirkon perintöä, haavat kirkon haavoja ja häpeä kirkon häpeää.

”Samalla tämä kirkko muistuttaa paljon sataa vuotta pidemmästä ja syvemmästä kristinuskon perinnöstä. Jokaisen ihmisen arvo ja arvokkuus ovat loukkaamattomia, eikä se ei viime kädessä ole kiinni siitä, miten ihmiset yhteiskunnassa tai kirkossa ovat osanneet tai osaavat sen osoittaa.”

Arkkipiispan puhe on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Nuorisojärjestöt laskivat kukat rinnakkain

Muistojoukko kävi tervehdyskäynnillä Turun punavankileirin muistomerkillä ”535” sekä vuoden 1918 sankarimonumentilla, joilla kukkatervehdyksen laskivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä.

Poliittisten nuorisojärjestöjen puolesta kukat laskivat Helen Honkasaari (Svensk Ungdom), Sini Häkkinen (Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret), Markus Metsälä (Varsinais-Suomen KD),Hanna-Marilla Zidan (Vasemmistonuoret), Viivu Seila (Lounais-Suomen Demarinuoret), Emil Sillanpää (Turun vihreät nuoret) sekä Henna Takatalo (Varsinais-Suomen Keskustanuoret).

Uskonnollisten yhteisöjen edustajien kukat laskivat Ion Durac (Ortodoksinen kirkko), Kari Mäkinen (Suomen ev.lut. kirkko), Gabriel Salmela (Katolinen kirkko), Hannu Vuorinen(Vapaakirkko/Suomen vapaakristillinen neuvosto), Atik Ali (Tataarit) sekä Ami Wardi(Juutalainen seurakunta).

Muistopäivän toteuttivat yhteistyössä Suomen evankelis-luterilainen kirkko, valtioneuvoston kanslia, Muistovuosi 1918, Turun kaupunki, Yleisradio sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Kirkon viestintä