Seurakunnille ja kristillisille yhdistyksille avautui ”tuhannen taalan paikka” – kouluihin luodaan monipuolista harrastustarjotinta

 

Kuva: Lasten ja nuorten keskus ry

Evankelis-luterilaisten seurakuntien palvelujärjestö, Lasten ja nuorten keskus ry, on kehitystyössä mukana ja patistaa kristillisiä toimijoita tarttumaan tilaisuuteen.

Kouluissa tarjotaan tulevaisuudessa maksuttomia harrastuksia, joita tuottavat ulkopuoliset toimijat, esimerkiksi seurakunnat ja yhdistykset.

Uusi malli on ollut kokeilussa jo 112 kunnassa, joissa kouluilla järjestettyihin harrastuksiin on osallistunut yli 200 000 oppilasta.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Tähän mennessä suosikkeja ovat olleet liikuntakerhot, käden taidot sekä taide ja kulttuuri.

Valtioneuvoston tavoite on, että tulevaisuudessa jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus mieleiseen harrastukseen, perhetaustaan ja asuinpaikkaan katsomatta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rakentaa siihen liittyen Suomen omaa mallia.

Mukana hankkeessa on myös Lasten ja nuorten keskus ry.

Kokemusta on!

Järjestön kehittämis- ja jäsenpalvelujen johtajan, Heli Pruukin, mukaan seurakuntien ja muiden kristillisten toimijoiden kannattaa rakentaa nyt uudenlaista yhteistyötä koulujen kanssa ja järjestää niihin harrastustoimintaa muiden paikallisten palveluntarjoajien ohella.

– Tämä on seurakunnille loistava mahdollisuus ja toivon, että niistä mahdollisimman moni käyttää tilaisuuden hyväksi. Seurakunnat voivat hyvin tarjota toimintaansa koulujen tiloihin. Koulut ovat hyvä paikka esimerkiksi erilaisille kerhoille.

– Niistä seurakuntien kasvatuksessa on jo paljon osaamista ja kokemusta, myös yhdessä liikkumisen ja musiikkiharrastusten järjestäjänä. Jospa vaikka seurakunnan lasten ja nuorten kuorot ja bändit harjoittelisivatkin kouluilla koulupäivän päätteeksi? Pruuki ehdottaa.

Höntsäliikuntaa yläkouluihin

Yläkoulujen kouluyhteistyöhön sopii Luotu liikkumaan -toiminta, jota Lasten ja nuorten keskus paraikaa edistää omalla hankkeellaan. Siinä on kyse kaikille sopivasta, matalan kynnyksen ”höntsäliikunnasta”, missä ei kilpailla vaan pyrkimyksenä on osaamisesta riippumaton toiminta, joka tuottaa liikunnan iloa ja jää elämään houkuttelevuutensa ja helppoutensa vuoksi. Parhaimmillaan säännöllinen arkinen yhdessä liikkuminen tukee nuoren fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua

Nuoria monipuolisesti valmentavaa ohjaaja- ja isoskoulutustakin voitaisiin kehittää koulujen harrastustoimintaan liittyväksi.

– Tämä kaikki on juuri sitä, mitä seurakunnissa on pitkään tavoiteltu ja toivottu: pääsyä kouluihin sekä luontevaa kumppanuutta kunnan sivistystoimen kanssa, Pruuki muistuttaa.

– Nyt on seurakunnissa oikea hetki olla aloitteellinen ja rakentaa paikallisesti toimivaa omaa mallia.

Heli Pruuki on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti, teologian tohtori sekä tietokirjailija. Kuva: Uzi Varon