Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Sana ”Jumala” sai väistyä partiolupauksesta

 

Kuva: Suomen Partiolaiset / Anna Enbuske

Uusi partion peruskirja hyväksyttiin partiolaisten jäsenkokouksessa 14. marraskuussa. Myös partiolupaus muuttui, kun uusi peruskirja hyväksyttiin.

Partiolaisten antama partiolupaus muuttui viime lauantaina 14.11., kun partiolaisten jäsenkokous hyväksyi partion uuden jäsenkirjan.

Aikaisempi lupaus kuului: Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa ’ikäkauden’ ihanteita ja olla avuksi toisille.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Uusi partiolupaus on selkeästi uskonnoton. Viittaus Jumalaan on poistettu lupauksesta kokonaan.

Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa ’ikäkauden’ ihanteita joka päivä. 

Arvopohjan uudelleen sanoittaminen

Partiossa käytiin vuosien 2017-2018 aikana arvokeskustelua, jonka pohjalta syntyi tarve uudelleen sanoittaa partion arvopohjaa. Syksyn 2018 Suomen Partiolaisten jäsenkokous päätti, että vuosina 2019-2020 partion peruskirja päivitetään. Partiolaisten tiedotteessa kerrotaan, että peruskirjan uudistamisen taustaksi on kerätty laajasti tietoa jäsenistöltä kevään 2019 aikana.

− Uusi peruskirja sanoittaa meille partiolaisille rakkaita arvoja ja toimintaperiaatteita aiempaa selkeämmin ja tähän päivään sopien, peruskirjan uudistustyötä johtanut Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria Ruohola kertoo.

− Lippukunnissa on jännitetty, kuinka paljon ja millä tavalla lupaus muuttuu. Uudessa lupauksessa on samat elementit kuin nykyisessä, mutta se mahdollistaa sen, että jokainen partiolainen voi sitoutua lupaukseen, Ruohola kertoo.

Peruskirjan uudistamisessa on haluttu selkiyttää partiolaisten arvoja. Tiedotteen mukaan yhtenä arvona on uskonnottomuus.

”Partiossa sanoitetaan selkeästi, että partiossa on tilaa eri uskontokuntiin kuuluville ja uskonnottomille. Partio kuuluu kaikille”, tiedotteessa sanotaan.

Partioliikkeellä on vahvasti kristilliset juuret ja monilla paikkakunnilla partiolaiset tekevät yhteistyötä kirkon kanssa. Kirkot tarjoavat esimerkiksi tilojaan partiolaisten kokoontumisille.

Suomessa on noin 60 000 partiolaista.