Sammeli Juntunen: Raamattua on yhä pidettävä Jumalan sanana

 

Kuva: Matti Korhonen

Savonlinna-Säämingin kirkkoherra ja ekumeniikan dosentti Sammeli Juntusen mielestä Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kadottamassa Raamatun Jumalan sanana. Kirkko näyttäytyy julkisesti vain ihmisten elämänkysymysten pohdiskelijana, jolta puuttuu oma sanoma.

– Kirkon julkinen kuva on kaukana sellaisesta, joka pitäisi Raamattua Jumalan sanana ja auktoriteettina, Sammeli Juntunen sanoo.
Tuoreessa kirjassaan Kirkon raamattuteologiasta ja sen puutteesta Juntunen analysoi, mistä tämä ongelma johtuu. Samalla hän esittää, kuinka on mahdollista edelleen ajatella Raamatun olevan Jumalan sanaa, ja miksi se on oikeastaan välttämätöntä.
– Kirkossa syntynyt ensimmäinen opillinen päätös oli, että tämä tekstikokoelma on Jumalan sanaa. Se on myös Raamatun tekstien oma näkemys. Varsinkin Vanhasta testamentista tulee selvästi esille, että näissä teksteissä on Jumalan sanaa. Niinhän Jeesuskin suhtautui Vanhaan testamenttiin.

Hyvä ja paha kansankirkko

Sammeli Juntunen arvelee kirkon hampaattomuuden johtuvan kansankirkkoajatuksesta. Hänen oma suhtautumisensa kansankirkkoon on kahtalainen. Toisaalta hän kritisoi sitä voimakkaasti, toisaalta hän näkee siinä paljon hyvää.
– Olen vahva kansankirkon kannattaja siinä mielessä, että siinä halutaan tuoda evankeliumi kaikille suomalaisille ja kynnys pidetään matalana. Mutta jos se tapahtuu sanoman kustannuksella, sehän on raa’asti sanottuna semmoista porttokirkon meininkiä, Juntunen laukoo.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Lue Sammeli Juntusen ajatuksista lisää Uusi Tie -lehden numerosta 19.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie