Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Sadat papit luopuneet uskosta Yhdysvalloissa

 

Yhdysvalloissa pappien uskosta luopuminen on noussut julkiseksi ilmiöksi. Noin vuosi sitten ”nykyisille ja entisille papeille, joilla ei ole uskoa yliluonnolliseen” perustettiin oma nettiyhteisö, Clergyproject.com. Yhteisössä on oman ilmoituksensa mukaan yli 270 jäsentä.

 

Sivustolla todistuksia ja terveisiä muun muassa kuuluisalta ateistilta Richard Dawkinsilta. Siellä myös lainataan lukuisia uutisia ja artikkeleita, joissa käsitellään pappien uskosta luopumista. Muutamat uskosta pois kääntyneet papit ovat antaneet kasvot ilmiölle monissa eri haastatteluissa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Yksi heistä on Clergy Projectin perustaja Teresa MacBain. Hän ”tuli kaapista” 1 500 ihmisen edessä ateistikokouksessa toimiessaan vielä pastorina metodistikirkossa. Hänen julkisen ulostulonsa huomioi aluksi paikallistelevisio, sitten valtakunnanmediat.

Metodistipastorin ja houstonilaisen teologisen oppilaitoksen (Houston Graduate School of Theology) entisen johtajan Keith Jenkinsin mukaan monet kirkkojen ja seurakuntien johtajat ovat kyseenalaistaneet tai luopuneet uskostaan, mutta ennen se ei ole ollut näin julkista.

– Siitä on tullut lähes kuin virustartunta, Jenkins sanoo Click2Houston.com-sivuston haastattelussa.

Hän myös uskoo, että kirkoissa ja seurakunnissa palvelee paljon uskonsa menettäneitä pastoreita, jotka pitävät työstään kiinni elantonsa vuoksi.

– Mutta heidän täytyy mennä eteenpäin. Heidän ei tarvitse pysyä kirkossa ja käyttää heidän asemaansa pastorina ja nauttimaansa pyhää luottamusta yrittääkseen saada muita mukaansa.