Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Ruben Stiller Hyvinkään tapahtumista: Pahaa ei tule selitellä pois

 

Ruben Stiller. Kuva: Wikipedia

Mediakasvo Ruben Stiller kehottaa Yle:n blogissaan kansalaisia miettimään vielä kerran ”ennen kuin kiirehditte selittämään Hyvinkään murhat reaktioksi yhteiskunnallisiin tai kulttuurillisiin epäkohtiin”.

”Ei murhaaja mikään uhri ole, eikä murhaajan ja uhrien välistä eroa pitäisi hämärtää epämääräisillä yhteiskunnallisilla selityksillä”, Stiller kirjoittaa.

”Olisiko aika kutsua pahaa pahaksi”, hän kysyy.

Ruben Stiller toteaa yrittäneensä ensin ”selittää pahan pois”.

– Toimin niin kuin moni teistäkin: surffailin netissä ja yritin hahmottaa Hyvinkään murhaajan luonnekuvaa.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

– Nyt tiedän, että murhaaja ihailee tarkka-ampujalegenda Simo Häyhää ja Saksan armeijaa. Nyt tiedän, että hän harrastaa Airsoft-taistelupelejä, mutta pitää myös muumeista. Nyt tiedän, ettei mikään viittaa teon suunnitelmallisuuteen ja että tekijä kuvaa tapahtumia aivan kuin katselisi filmiä, Stiller selostaa.

Stiller päätti kuitenkin lopettaa ”märehtimisen murhaajan mielenmaisemassa”.

– En enää keskity tekijän halpahintaiseen salaperäisyyteen. En myöskään halua selittää pahaa pois maalailemalla suurella pensselillä Hyvinkään murhien yhteyksiä miehiseen väkivallan kulttuuriin tai kilpailuyhteiskunnan paineisiin.

– Maskuliininen väkivallan kulttuuri ei murhannut Hyvinkäällä. Kilpailuyhteiskunta ei murhannut Hyvinkäällä. Hyvinkään murhaaja on 18-vuotias yksilö, jonka mielentilasta meillä ei ole tarpeeksi tietoa. Hän teki viime kädessä valintansa itse – joko täydessä ymmärryksessä tai ymmärrystä vailla, Stiller toteaa.

Hän peräänkuuluttaa ”tervettä vihaa” tekijää kohtaan.

– Onko nykyään eettisesti epäkorrektia korostaa yksilön moraalista vastuuta joukkomurhasta ja halveksia hänen raukkamaista ja mielipuolista tekoaan? Siltä näyttää. Suomalainen päivystävä humanisti suosii nykyään sisäsiistejä yhteiskunnallisia selityksiä, eikä halua liata käsiään yksilön pahuuteen. Olisiko jo aika kutsua pahaa pahaksi ja vihata terveesti niitä, jotka tuhoavat toisten elämän? Stiller kysyy.

 
Artikkelibanneri perussanoma