Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ristiinnaulittu Jeesus

 

Jeesus kuoli yksin ja hylättynä jotta me voisimme elää.

Pitkäperjantaina Jeesus kärsi kuoleman ristinpuulla – meidän kaikkien puolesta.

” – Mitä pahaa hän on tehnyt? kysyi Pilatus. Mutta he vain huusivat entistä kovemmin:
– Ristiinnaulittakoon! Kun Pilatus näki, ettei mitään ollut tehtävissä, ja kun meteli yhä paheni, hän otti vettä, pesi kätensä väkijoukon nähden ja sanoi:
– Minä olen syytön tämän miehen vereen. Tämä on teidän asianne.” (Matt. 27:23-24)

Jeesus luovutettiin tuomittavaksi maaherra Pontius Pilatukselle, joka havaitsi Jeesuksen syyttömäksi. Pääsiäisen aikana oli tapana vapauttaa yksi vanki, ja Matteuksen evankeliumi kertoo, kuinka juutalainen kansa kaikesta huolimatta halusi vapautettavaksi rosvon ja murhaajan, Barabbaksen, Jeesuksen sijasta. Jeesuksen suosio oli kadonnut hetkessä ja muuttunut vihaksi.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

 

Ryövärin rinnalla

Jeesus vietiin Golgatalle, Pääkallonpaikalle, ristiinnaulittavaksi. Matteuksen, Markuksen ja Luukaksen evankeliumeissa kerrotaan, kuinka Jeesuksen ristin molemmille puolille ristiinnaulittiin rikolliset. Jeesus kärsi saman rangaistuksen kuin pahantekijät, vaikkei ollut elämässään syyllistynyt mihinkään syntiin.

Kansa pilkkaa Jeesusta, ja Luukaksen evankeliumissa toinen ryövärikin yhtyy ivaan – pilkaten samaa rangaistusta kärsivää miestä. Toinen ryöväri kuitenkin moittii Jeesusta pilkannutta, sillä hän tunnustaa Jeesuksen messiaakseen. Ristiinnaulitun ryövärin usko pelastaa hänet, ja Jeesus lupaa hänen pääsevän pian taivaaseen.

”Ja hän sanoi: – Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi. Jeesus vastasi:
– Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.” (Luuk. 23:42-43)

 

Täysin hylättynä

Juutalaiset ovat hylänneet messiaansa, ja Jeesus on yksin. Markuksen evankeliumissa kerrotaan, miten jopa Jumala kääntää katseensa kärsivän poikansa edestä.

”Keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Yhdeksännellä tunnilla Jeesus huusi kovalla äänellä:
– Elohi, Elohi, lema sabaktani? Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Mark. 15:33-34)

Jeesus on ristillä täydellisen yksin ja hylättynä. Juuri siksi voimme luottaa siihen, että Jeesus on meidän kanssamme silloinkin, kun kaikki muut tuntuvat hylkäävän. Hän on ollut itse samassa tilanteessa. Jeesus kuoli viattomana, kantaen harteillaan meidän kaikkien synnit, jotta me voisimme pelastua.

 

”Tämä oli todella Jumalan poika”

Kun Jeesus, Jumalan poika, kuolee, maa järisee ja vuoret järkkyvät. Vasta silloin Jeesuksen ristiinnaulinneet sotilaat ymmärtävät totuuden ja tajuavat, että ovat tappaneet synnittömän messiaan.

”Kun sadanpäällikkö näki, mitä tapahtui, hän antoi Jumalalle kunnian ja sanoi:
-Tämä mies oli todella viaton.” (Luuk. 23:47)

 

Lähteet: Raamatun evankeliumit
Kuva: Raffaelle Eposito /flickr.com

 

 

Aiheet