Rippileiri säilyttänyt suosionsa

 

Siilinjärven seurakunnan rippikoululeiriläiset saivat leirin päätteeksi konfirmaatiotodistukset. Kuva: Jarmo Kokkonen

Rippikoulun suosio on pysynyt ennallaan viime vuosina. Lähes yhdeksän kymmenestä nuoresta käy rippikoulun. Viime vuonna rippikoulun käyneitä oli 57 939, kun vuotta aiemmin luku oli reilut 300 pienempi.

Rippikoulu kiinnostaa myös yli 15-vuotiaita. Viime vuoden rippikoululaista 14-15-vuotiaita oli 83,6 prosenttia, 16-17-vuotiaita 2,1 prosenttia ja yli 18-vuotiaita 2,0 prosenttia.

– Tulevaisuuden rippikoulussa on yhä enemmän aikuisia. Urbaanien etsijöiden määrä kasvaa, ennakoi kirkon kasvatus- ja nuorisotyön seurakuntakasvatussihteeri Jarmo Kokkonen.

Kotimaa neliöb. 30.9.-6.10.

Leirit ovat edellisvuosien tapaan suosiossa, sillä yhdeksän kymmenestä rippikoulusta sisältää leirijakson. Harrasteleirit ovat lisänneet suosiotaan. Yhteistyötä tehdään urheilujärjestöjen kanssa. Tänä vuonna pidetään esimerkiksi kymmenkunta valtakunnallista jäärippikoulua.

Isoset ovat vertaiskasvattajia

Isostoiminta innosti nuoria viime vuonna kuten edellisvuosinakin. Seurakuntien isoskoulutukseen osallistui 26 695 nuorta ja isosena toimi 17 401. Vuonna 2008 vastaavat luvut olivat 26 434 ja 18 197.

Isostoiminta on vertaiskasvattajuutta. Isoset antavat mallin, millaista on olla kristitty nuori tämän päivän maailmassa.

– Olin itse pikkasena omalla riparillani Heinäsaaressa 2007. Koin oman isoseni isoveljenä ja roolimallina. Halusin ottaa hänestä mallia ja muiden isosten tsemppauksella päädyin hakemaan isoskoulutukseen samana kesänä, Lahden Launeen seurakuntaan kuuluva Kalle Roihas valottaa isoseksi ryhtymistään.

Roihas on ollut kolmella rippikoululeirillä isosena ja menee tänä kesänä leirille yövahdiksi. Hänelle antoisinta isosena olossa on yhteishenki sekä onnistumisen tunne, kun rippikoululaiset ymmärtävät rippikoulun merkityksen.

Rippikoulun seksuaalikasvatus korostaa vastuullisuutta

– Seksuaalikasvatus kuuluu rippikoulun opetusohjelmaan, sillä se on olennainen osa ihmiseksi kasvattamista, Kokkonen kertoo.

Rippikoulun antama valistus pyrkii täydentämään koulun terveystiedon opetusta ja keskittymään erityisesti tunnetaitojen oppimiseen ja kehittämiseen. Vastuullisuuden opettaminen on tärkeää. 

– Pelkkä tieto ei johda vastuulliseen elämäntapaan. Siihen tarvitaan arvoihin perustuvaa kasvatusta. Yksilöä kunnioittava seksuaalikasvatus tukee laajasti elämänhallinnan taitoja, Kokkonen painottaa.

Rippikoulun tiivis yhteisöllisyys sekä nuorten läheinen tutustuminen toisiinsa ja työntekijöihin luovat turvallisen ympäristön, jossa nuori rohkenee olla oma itsensä. Ujokin teini uskaltaa luottamuksen vallitessa puhua haaveistaan, pettymyksistään ja unelmistaan.

Hyvän valistuksen antaminen haastaa rippikouluopetukseen osallistuvat seurakunnan työntekijät monella tavalla. Tarvitaan aitoutta, rohkeutta ja herkkyyttä. Kirkko tukee työntekijöitään tekemällä yhteistyötä eri tahojen kanssa.