Rippileiri on osa huippu-urheilijaksi kasvua

 

Urheilurippileiri voi antaa aktiivisesti liikkuvalle nuorelle paljon.

Suomessa järjestetään vuosittain satoja rippileirejä. Niistä monet keskittyvät tiettyyn urheilulajiin tai teemaan.

Erikoisrippileireillä nuoret keskittyvät erilaisiin urheilulajeihin tai teemoihin. Seurakunnat järjestävät leirejä yhteistyössä esimerkiksi ratsastuskoulujen tai urheiluseurojen kanssa. Urheilun lisäksi erikoisrippileirejä on toki tarjolla myös esimerkiksi vaelluksen, roolipelien ja ympäristönsuojelun parissa.

Kuortaneen urheiluopistolla järjestetään rippileirejä kilpatason urheilijanuorille, jotka eivät halua pitää treenitaukoa rippileirin takia. Lajeina on tarjolla muun muassa hiihto, jääkiekko, keilailu, koripallo, lentopallo, pesäpallo, salibandy, suunnistus, uinti,yleisurheilu ja alppihiihto.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Liikuntapappi Eeva-Liisa Helle-Lahti Kuortaneen urheiluopistolta kertoo, että rippileirejä kehitetään yhdessä lajiliittojen ja paikallisten seurojen kanssa. Näin tarjolla on vaihtoehto myös nuorelle, joka treenaa ja kilpailee lajissaan aktiivisesti. Esimerkiksi kisoissa käyminen kesken rippileirin on mahdollista.

Opiskelua ja treenausta

Helena Meriläisen tänä keväisestä pro gradusta käy ilmi, että 74 prosenttia erikoisrippileirin käyvistä nuorista haluaa yhdistää harrastuksensa rippileiriin. Puolet heistä haluaa myös leirille muualle kuin omaan seurakuntaansa. Yksi syy tähän voi olla esimerkiksi koulukiusaaminen, mutta toisaalta erikoisrippileiriltä haetaan usein uusia samasta lajista kiinnostuneita kavereita. Myös uudet treeniympäristöt ja uusi valmentaja innostavat.

Moni erikoisrippileirillä käynyt kertoi tutkimuksessa kokeneensa, että vapaa-aikaa jäi liian vähän. Oppitunneilta oli kiire lajivalmennukseen, lajivalmennuksesta syömään ja niin edelleen. Helle-Lahden mukaan Kuortaneen urheilurippileirit ovat sopivan rankkoja. Leiri kestää 12 päivää, joten aikaa vapaa-ajallekin jää. Toisaalta aktiivisen treenaamisen valinnut nuori nauttii treenistä.

– Aktiivinen kilpatason urheilijanuori on tehnyt jo arvovalinnan ja haluaa satsata urheiluun, hän kokee tärkeäksi, että kirkko tukee häntä tässä valinnassa, Helle-Lahti sanoo.

Leirillä usko ja urheilu kulkevat yhdessä. Treeni on lepoa oppimisesta ja osa rippileirin arkea. Helle-Lahden mukaan urheilurippileiri on hyvä tapa osoittaa kirkon tukevan huippu-urheilun valinnutta nuorta.

-Usko ja urheilu eivät ole toisistaan irrallisia asioita ja urheilijanuoret pohtivat elämän rajallisuutta, loukkaantumisia ja omien rajojen ylittämistä keskimäärin enemmän kuin muut nuoret. Urheiluriparin aikana käydään mitä hienompia keskusteluja uskon merkityksestä huippu-urheilussa.

Helle-Lahti iloitsee, että Kuortaneen urheilurippileireillä on hyvä maine, ja usein nuoret ovat kuulleet hyvää palautetta leireistä muilta. Meriläisen tutkimuksen mukaan monelle erikoisrippileirin käyneelle leiriläiselle syntyy vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteyttä leirikavereihin pidetään leirin jälkeenkin.

Kuva: Pixabay / tpsdave.