Kirkkojen verovapautta vaaditaan USA:ssa purettavaksi

 

St. Thomasin kirkko ei maksa kiinteistöveroa Manhattanilla New Yorkissa. Kuva: Christopher John SSF@Flickr.com.

New York Timesin kolumnisti ehdotti verovapaudesta luopumista, ja konservatiivisten kirkkojen tulisi näyttää mallia.

Yhdysvaltojen korkein oikeus päätti 26. kesäkuuta, että sukupuolineutraalit avioliitot laillistetaan koko maassa. Kaksi päivää myöhemmin Time-lehden verkkosivuilla New York Timesin kolumnisti Mark Oppenheimer kirjoitti, että uskonnollisten järjestöjen ja kirkkojen verovapausoikeudet pitäisi päätöksen perusteella purkaa. Perusteeksi hän sanoo, että ne vastustavat ”loppuunkäsiteltyä julkista käytäntöä” rotuun tai seksuaalisuuteen liittyen.

Oppenheimerin mukaan verovapauksista on lisäksi tullut väline, jolla muutenkin varakkaat uskonnolliset järjestöt (kuten skientologit) tai tavalliset yliopistot (kuten Yale) lisäävät kansalaisten verotaakkaa. Oppenheimer ei kuitenkaan tekstissään ehdota muiden kuin konservatiivisten uskonnollisten järjestöjen verojen kiristämistä. World-lehden haastattelussa hän tosin tarkentaa, että kannattaa kaikkien voittoa tavoittelemattomien järjestöjen verovapauden poistoa, jottei liittovaltion veroviraston (Internal Revenue Service, IRS) tarvitsisi päättää, mikä on uskonnollinen järjestö ja mikä ei.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Oppenheimerin kaltaista ehdotusta oli ennakoitu jo pitkään, ja se on nostanut odotetusti paljon vastalauseita. Federalist-lehden kolumnisti Ben Domenech huomauttaa, että toimenpide juuri toteutuneen korkeimman oikeuden päätöksen perusteella tarkoittaisi todellisuudessa perustuslain mukaisen kirkon ja valtion eron lopettamista. Silloin vain valtion hyväksymät kirkot saisivat jatkaa toimintaansa verovapaana.

Domenechin mukaan verovapauden poistamisessa käytettäisiin lisäksi työkaluna juuri IRS:ää, jolla on jo valmiiksi takanaan pitkä ja kyseenalainen historia molempien puolueiden poliittisena käsikassarana. Virasto on häirinnyt muun muassa tarpeettomilla ja ylimitoitetuilla verotarkastuksilla kulloisenkin oppositiopuolueen presidenttiehdokkaita tai järjestöjä. Viraston menneisyys ei näyttäisi siksi ennakoivan tasapuolista kohtelua kaikille kansalaisille.

”Pitäisikö meidän uskoa, että tämä ei jatku, kun uskonasiat ulotetaan IRS:n vaikutuspiirin? Se vaatisi täydellistä ihmisen ja vallan luonteen kieltämistä”, kirjoittaa Domenech.

Kuva: Christopher John SSF@Flickr.comCC BY 2.0.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet