Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Riksapyöräkuljettajat tekevät antoisaa vapaaehtoistyötä

 

Jyväskylässä Viitakodin lähihoitaja Pirjo Kettunen auttaa Marjatta Niemisen ja Hely-Pia Hytösen (oik.) riksapyörän kyytiin. Ohjaustankoon on tarttunut Sakari Mäkäläinen, joka kuuluu Sleyn vapaaehtoisiin kuljettajiin. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Pyörällä kaiken ikää -toiminta laajenee lähivuosina valtakunnalliseksi. Idea on, että vapaaehtoiset tarjoavat riksapyöräkyytejä esimerkiksi liikuntarajoitteisille ja ikäihmisille. Mukana on jo mm. Järvenpään seurakunta.

Pyörällä kaiken ikää (Cycling Without Age) on Tanskassa vuonna 2012 syntynsä saanut kansainvälinen kansanliike. Tanskasta se on levinnyt mm. Norjaan, Ruotsiin, Saksaan, Sveitsiin, Singaporeen ja Suomeen, jossa se käynnistyi kesäkuussa 2015 Tampereella.

Tavoite on, että toiminta Suomessa laajentuu parin vuoden aikana valtakunnalliseksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Koulutettu pyöräluotsi on vapaaehtoinen, joka vie ihmisiä ilmaiseksi ajelulle heidän toivomiinsa kohteisiin tai muuten vain retkelle.

Riksapyöriä löytyy ainakin Järvenpäästä, Jyväskylästä, Hollolasta, Mäntyharjulta, Tampereelta, Rovaniemeltä, Kotkasta, Sipoosta, Ikaalisista, Turusta ja Helsingistä. Lista täydentyy jatkuvasti.

Järvenpään seurakunnan diakoni, Keijo Ruuskanen, tarttui helatorstaina riksapyörän ohjaustankoon reformaation merkkivuoden juhlassa. Kuva: Jari V. Niemi

 

Useita kohderyhmiä

Järvenpään seurakunta aloitti riksapyörätoiminnan toukokuussa, jolloin diakoni Keijo Ruuskanen koulutti neljä vapaaehtoista pyöräluotsia.

– Järvenpään kaupunki pyysi seurakuntaa yhteistyökumppanikseen ja osallistumaan riksapyörän kustannuksiin kymmenen prosentin osuudella. Kirkkoherramme innostui, ja hieno asia toteutui.

Seurakunnan käytössä pyörä on nyt lauantaisin sekä sovitusti erilaisissa tapahtumissa.

– Seurakunnan vapaaehtoiset tarjoavat kyytejä niille diakonia-asiakkaille, joilla on liikkumisvaikeuksia sekä niille, joiden ei yksin tule lähdettyä ulkoilemaan.

Jyväskylässä Sleyn (Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen) ryhmä virkistää pyörämatkoin Hyvinvointikeskus Viitakodin ikäihmisiä.

Moni hyvä yhdistyy

Keijo Ruuskasen mielestä riksapyörätoiminta on oivaa diakoniaa – lähimmäisen kohtaamista ja palvelemista niin, että heidän elämänlaatunsa kohenee. Yhdessä tekeminen ja oleminen edistävät hyvinvointia, mikä tukee ihmisen toimintakykyä.

– Riksapyöräilyssä yhdistyvät vuorovaikutus, yhteisöllisyys sekä ulkona ja luonnossa liikkuminen. Kokonaisuus on kuin mielen messu, jonka eri elementeissä Jumala on läsnä. Seurakunnan pyöräluotsien kanssa voi jutella myös hengellisistä asioista.

Ruuskanen uskoo, että riksapyörätoiminta vakiintuu osaksi seurakunnan toimintaa. Se on hänestä käytännönläheistä ja mukavaa vapaaehtoistyötä.

– Järvenpään seurakunta toimii auttamistyössä aktiivisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

 

Aiheet