Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Ramadan auttaa Syyrian kapinallisia”

 

Syyrialainen oppositioaktivisti uskoo presidentti Bashar al-Assadin kaatumisen olevan lähellä, ja siihen vaikuttaa hänen mukaansa myös tänään alkava paastokuukausi ramadan, joka antaa kapinallisille uutta voimaa.

 

Ramadan-kuukauden aikana muslimit paastoavat joka päivä auringonnoususta auringonlaskuun. Pimeänä aikana he syövät senkin edestä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Ramadan on suuri etu kapinallisille, koska silloin ihmiset pitävät toisilleen seuraa ja juttelevat keskenään. Se voi yhdistää heitä vastarintaan vallanpitäjiä vastaan, sanoo Syyrian oppositiota tukeva aktivisti norjalaiselle NTB-uutistoimistolle. Hän haluaa esiintyä nimettömänä, koska pelkää hallituksen kostoa.

– Olemme varmoja, että Bashar al-Assad lopulta kaatuu, ja nyt meistä tuntuu, että se hetki lähenee, hän vakuuttaa.

Aktivistin mukaan Vapaan Syyrian armeija vahvistuu päivä päivältä ja siihen liittyy kaikilta yhteiskunnan tahoilta ihmisiä, jotka toimivat salassa. Se on viime kuukausina myös saanut käyttöönsä aiempaa kehittyneempiä aseita.

Hän sanoo luopuneensa toivosta, että Syyrian konflikti ratkeaisi rauhanomaisesti.

– Muutama kuukausi sitten toivoimme, että ulkomainen paine voisi pakottaa Assadin pois vallasta, mutta nyt emme näe mitään muuta tietä ulos kuin aseellisen taistelun. Ja sitä taistelua meidän on käytävä yksin.

Kristityt kahden tulen välissä

Katolisen AsiaNews-sivuston mukaan Vapaan Syyrian armeijan rinnalla taistelee myös saudiarabialaisia, algerialaisia ja pakistanilaisia asemiehiä, jotka ovat tiukan linjan sunneja. Presidentti Assad puolestaan on sekulaaria hallintoa ylläpitänyt islamin šiialaiseen haaraan kuuluva alaviitti, toisin kuin Syyrian väestön sunnienemmistö.

– Tämä selittää syyrialaiskristittyjen epäluulon oppositiota kohtaan, sanoo verkkojulkaisun toimittaja Samir Khalil Samir.

– Oppositio vastusti alun perin diktatuuria, kidutusta ja epäoikeudenmukaisuutta, mutta vähä vähältä ihmisoikeudet ovat sen agendalla vaihtuneet radikaaliksi muslimiveljeskuntaa ja salafisteja edustavaksi islamistiseksi suuntaukseksi ja edelleen sunnien ja šiialaisten väliseksi kamppailuksi.

Kahdesta pahasta kristityt pitävät vähemmän pahana Assadin edustamaa sekulaaria diktatuuria kuin wahhabilaista uskonnollista diktatuuria, hän analysoi.

Muun muassa keskiviikkoisessa kapinallisen iskussa Assadin korkeinta sotilasjohtoa vastaan kuollut puolustusministeri Daud Rajha kuului kristittyihin.