Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Raimo Mäkelän ja Olavi Peltolan mittavat elämäkerrat julki

 

Teokset tarjoavat syväsukelluksen Suomen ev.lut. kirkon viidennen herätysliikkeen syntyvaiheisiin ja kehitykseen sekä luterilaiseen uuspietistiseen teologiaan.

Niin sanotun viidennen liikkeen keskusvaikuttajiin kuuluvat rovastit Raimo Mäkelä ja Olavi Peltola kertovat tuoreissa elämäkertakirjoissaan sekä pitkistä työuristaan että yksityiselämästään. Mäkelän ja Peltolan kirjoihin sisältyy myös lukuisien työtovereiden ja ystävien kirjoituksia miesten vaiheista ja ajattelusta.

Viidenteen liikkeeseen kuuluvan Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen pitää teoksia historiallisesti merkittävinä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Viidesläisyyden tärkeiden vuosikymmenten historiankirjoitus on vasta syntymässä. Kun liikkeen identiteetti ja nimi 1960-luvulla vakiintuivat, ja kun liike pian jakaantui useammaksi järjestöksi, Peltola ja Mäkelä olivat merkittävissä rooleissa.

– He kertovat tapahtumista niiden ytimestä käsin, Vartiainen toteaa.

Hänen mukaansa Mäkelä ja Peltola ”ovat suorapuheisia mutta tunnustavat myös oman heikkoutensa”.

– Teologisesti he edustavat molemmat evankelista pietismiä, joka ammentaa muun muassa uskonpuhdistuksen suurista löydöistä ja C.O. Roseniuksen ajattelusta. Molemmille on keskeistä armon evankeliumi sekä lain ja evankeliumin erottaminen Raamattua opettaessa.

Vartiainen suosittelee teoksia jokaiselle, joka haluaa tuntea viidennen liikkeen historiaa Raamattuopiston, Lähetysyhdistys Kylväjän ja muiden järjestöjen osalta.

Viidenteen liikkeeseen katsotaan nykyään kuuluvan ainakin Suomen Raamattuopisto, Opiskelija- ja koululaislähetys, Kansanlähetys, Kansan Raamattuseura ja Lähetysyhdistys Kylväjä.

Elämäkerrat Olavi Peltola – Mies sanojen takana sekä Raimo Mäkelä – Lain ja evankeliumin julistaja julkaisee Suomen Raamattuopiston kirjakustantamo Perussanoma Oy.

Mäkelän kirja julkaistaan hänen 75-vuotissyntymäpäiväjuhliensa yhteydessä 9.8.2015. Peltolan kirja ilmestyy 15.8.

 
Artikkelibanneri perussanoma