Radio Dein Jälki-istunto pui piispa Laajasalon esitutkintaa: ”Hän on rampautunut, koska kaapissa oli luurankoja”

 

Teemu Laajasalo vihittiin piispanvirkaan Helsingin tuomiokirkossa viime marraskuussa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Radio Dein Jälki-istunto-ohjelma pui perjantaina poliisin esitutkinnan tuloksia Helsingin piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidosta. – Hän on rampautunut, koska kaapissa oli luurankoja, arvioi Kotimaan julkaisupäällikkö Olli Seppälä.

Poliisi tiedotti torstaina, että piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidossa epäillään esitutkinnan perusteella rikosta. Poliisi ei ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen.

Poliisin tiedotteessa ei mainita Laajasalon nimeä, mutta yksityiskohtien perusteella on selvää, että kyse on Teemu Laajasalosta ja hänen jo alasajamastaan yrityksestään TL Opetus Oy:stä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Poliisi on esitutkinnassa saanut selville, että TL Opetus Oy:n yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty puutteellisella aineistolla. Kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017. Käytännössä tilinpäätökset on ainakin joiltain osin laadittu uudelleen jälkikäteen.

Kirjanpitoon liittyvä rikosepäily siirtyy syyteharkintaan. Syyttäjä arvioi lokakuun aikana, ylittääkö poliisin esitutkintamateriaali kynnyksen nostaa asiasta rikossyyte.

– Piispan kannalta outo ja vakava tilanne on, jos syytekynnys ylittyy, totesi Kotimaan julkaisupäällikkö Olli Seppälä Radio Dein suorassa aamulähetyksessä perjantaina.

– Nyt meillä on piispana henkilö, jollaista ei valittu piispaksi. Hänen piti olla karismaattisempi ja sanoittaa sanomaa modernilla hyvällä tavalla yhteiskuntaan päin. Nyt hän on rampautunut, koska kaapissa oli luurankoja, olivatpa ne sitten suuria tai pieniä tai minkä värisiä tahansa, mutta selvästikään valitsijat eivät kaikki tienneet näitä asioita, pahoitteli Seppälä.

”Kun ollaan hierarkian huipulla ja näkyvässä asemassa, silloin seurataan tarkemmin sitä, mitä teet.

Sana-lehden päätoimittajana työskennellyt Hannu Nyman arvioi tapauksen jättävän Laajasaloon ikuisen leiman riippumatta syyttäjän ratkaisusta tai mahdollisesta oikeuden ratkaisusta. Nyman katsoo Laajasalon saaneensa maineelleen ”elinkautistuomion”.

– Oli ratkaisu mikä tahansa, Laajasalo tullaan aina muistamaan piispana, jolla oli taloussotkuja. Kun aikanaan aikakirjat hänen osaltaan suljetaan ja ruvetaan kirjoittamaan historiateoksia, varmasti tullaan tämä muistamaan. Tässä mielessä prosessi, jota viedään nyt eteenpäin, on elinkautinen.

Jälki-istunnossa vieraillut blogisti ja freelance-toimittaja Susanna Erätuli tuntee Teemu Laajasalon alakouluajoilta saakka. Erätuli lukee Laajasalon erheeksi sen, että tämä ei ole luonteensa ja kiireidensä takia kyennyt taloudenpidossaan riittävään huolellisuuteen. Julkisessa virassa aiempi hutilointi kostautuu.

– Kun ollaan hierarkian huipulla ja näkyvässä asemassa, silloin seurataan tarkemmin sitä, mitä teet. Hän on elänyt ruuhkavuosia kolmen lapsen isänä ja hoitanut montaa tehtävää.

– Jos piispan tehtävää pohtii, niin siellä on yhtenä kohtana, että hän edistää seurakuntien talouden ja hallinnon tarkoituksenmukaista hoitamista ja säännösten noudattamista. Ehkä tämä on se, missä jotkut ihmiset kokevat sen harmituksen, arvioi Erätuli.

Jälki-istunto pui Viikon puheenaiheet suorassa lähetyksessä perjantaiaamuisin kello 9. Ohjelma on kuunneltavissa myös Radiot.fi-palvelussa.

Kuuntele, kuinka Olli Seppälä, Hannu Nyman ja Susanna Erätuli arvioivat arkkipiispa Tapio Luoman Jari Sarasvuon kanssa käymää Viikon debattia ja millaisia evästyksiä he antavat Espoon piispanvaalin toiselle kierrokselle:

 

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)