Raamattuopiston Musiikkilinja 15 vuotta: ”Täällä saa kuulua joukkoon ja tulla nähdyksi”

 

Opettaja Mikko Nikula (takarivissä toinen oikealta) ikuisti erään Musiikkilinjan etäopetustilanteista.

Monelle ulkopuolisuutta kokeneelle Musiikkilinjalla opiskelu on ollut korjaava kokemus, kertoo linjan vastaava opettaja Mikko Nikula.

Suomen Raamattuopiston Musiikkilinja on tarjonnut jo 15 vuoden ajan opiskelijoilleen mahdollisuuden kehittyä muusikkona ja kasvaa uskossa. Juhlavuotta on vietetty koronarajoitusten merkeissä. Syyslukukaudella linjalla oli normaali määrä opiskelijoita, mutta kevätkaudella, kun uudet rajoitukset tulivat voimaan, opiskelijamäärä laski 20:een.

– Se on hyvä määrä, jos otetaan huomioon, ettei yhteissoitto ole mahdollista, kun kaikki opetus toteutetaan etänä, Mikko Nikula toteaa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Normaalioloissa Musiikkilinjalla opiskelee keskimäärin 30-40 henkeä. Nikula laskee, että koko olemassaolonsa aikana Musiikkilinjan on käynyt noin 600 opiskelijaa.

– Musiikkilinja oli toiminut vuoden verran, kun tulin sen opettajaksi. Päätimme muiden opettajien kanssa jo varhaisessa vaiheessa, että keskitymme laadukkaaseen musiikin ja Raamatun opetukseen sekä ryhmähengen vaalimiseen siten, että myös kunkin yksilön omalle kehitykselle ja kasvamiselle annetaan tilaa.

– Minusta nämä ovat toteutuneet joka vuonna. Olemme saaneet laadukkuudesta myös paljon palautetta.

Nikula jatkaa, että Musiikkilinjalla Raamatun opetukseen osallistuvat myös ne opiskelijat, jotka eivät ole tunnustavia kristittyjä.

– Heitäkin on mukana yleensä joka vuosi. Useimmat ovat sinut sen kanssa, että Raamattua opetetaan. Muistan, että ainoastaan yksi tulossa ollut oppilas on tästä johtuen päättänyt sittenkin olla tulematta.

– Monta kertaa on käynyt sen sijaan niin, että Musiikkilinjalla opiskelu on vienyt opiskelijaa lähemmäs seurakuntaa ja Jumalaa, Nikula kertoo.

Linja varustaa ja luo kontaketja

Musiikkilinjalla opetetaan sekä musiikin teoriaa että käytäntöä. Opintoihin kuuluu myös esimerkiksi eri musiikkityylien historiaa. Opiskelijoista muodostetaan erilaisia bändejä opiskelijoiden omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Eri instrumentteja opetetaan myös yksilöopetuksena. Lisäksi opintoihin kuuluu koko linjan yhteisiä projekteja, joita on toteutettu esimerkiksi Maata Näkyvissä -festareilla. Nyt koronavuonna Musiikkilinja on tehnyt etäyhteistyönä biisin, joka aiotaan julkaista vielä ennen kesää.

– Jakaannuimme tiimeihin ja teimme biisin alusta alkaen yhdessä. Biisi kiteyttää korona-ajan opiskelutunnelmia ja se kertoo siitä kivusta, kun jouduimme kesken lukuvuoden lähtemään erillemme etäopetukseen. Kertosäkeessä on kuitenkin toivon sanoma. Siinä lauletaan, että ”hymysi saa valon määrän kasvamaan”.

Musiikkilinja on nykyään varsin tunnettu ympäri maata. Moni sen opiskelija lähtee opiskelemaan itselleen muusikon ammattia. Nikula kertoo, että esimerkiksi Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Kokkolassa suunnilleen puolet opiskelijoista on vuosittain Raamattuopiston Musiikkilinjan entisiä opiskelijoita. Moni Musiikkilinjalla opiskellut on myös hakeutunut Helsingin Sibelius Akatemiaan.

– Joitakin nykyään tunnettuja nimekkäitä artisteja on opiskellut meillä. Esimerkiksi tällä hetkellä kovassa nosteessa oleva Ilta.

– Mutta varsinkin suomalaiseen gospelkulttuuriin Musiikkilinjalla on ollut suuri vaikutus. Täällä on syntynyt edelleen vaikuttavia bändejä, kuten NNS.

Kokemus on paras opettaja

Mikko Nikula on myös itse tunnettu suomalainen gospelartisti ja lauluntekijä. Hän toimii MGTH-yhtyeensä laulaja-kitaristina.

– Opetuksessa on ollut paljon hyötyä siitä, että minulla on kokemusta keikkailusta ja hengellisen musiikin tekemisestä. Tähän hommaan liittyy paljon asioita, joita ei yliopiston musiikkikasvatuksessa opita.

– Varsinkin biisin tekemistä opettaessani olen huomannut, että kokemuksesta on hyötyä. Meillä opiskelee vuosittain aivan loistavia biisintekijöitä, joista kuitenkin valitettavan harva julkaisee myöhemmin omaa musiikkia.

– Potentiaalia on valtavasti.

Juhlavuoden kunniaksi Nikula haluaisi järjestää juhlakonsertin, mutta on epäselvää, onko sellainen enää tänä keväänä mahdollista.

– Luultavasti se siirtyy syksyyn.

Nikula näkee Musiikkilinjan tuottaneen hedelmää monellakin tavalla.

– Monet ovat saaneet vahvistusta uskolleen tai saaneet uskon lahjan. Sekin on erittäin merkittävää, että moni ulkopuolisuutta kokenut on saanut linjalta korvaavan ja jopa korjaavan kokemuksen yhteydestä ja nähdyksi tulemisesta.

– Täällä saa näkyä ja kuulua joukkoon!

– ja kyllä tämä linja myös lisää hyvän musiikin määrää. Sitä ei ole maailmassa koskaan liikaa.

 

Aiheet