Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Raamattuopistolla ei suostuta itsesensuuriin – ”Raamattu on mahtava, ja sitä kelpaa lainata julkisesti”

 

Veli-Matti Kujala vastaa Avoimen Raamattukoulun opetuksesta. Hän toimii myös Suomen Raamattuopiston vararehtorina. Kuva: Petri Vähäsarja.

– Raamattu ja kristinusko on parasta mitä Suomelle ja koko maailmalle on tapahtunut, sanoo Avoimen Raamattukoulun vastaava opettaja Veli-Matti Kujala.

Suomen Raamattuopiston Avoimessa Raamattukoulussa (Arkki) opiskellaan lukuvuoden aikana Raamattu läpi. Arkin uusi vastuuopettaja teologian maisteri Veli-Matti Kujala katsoo, että varsinkin näinä aikoina, kun esimerkiksi Päivi Räsäsen raamattulainaus johti oikeuskäsittelyyn, Raamattua nimenomaan on syytä käyttää ja lainata julkisesti.

Niin Raamattuopistolla aiotaan tehdä.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

– Olkoonkin Raamattu joillekin tänä päivänä tikkataulu, niin kristitty saa siitä iloita, siihen täysin luottaa ja rakentaa elämänsä sen varaan, Kujala sanoo.

Hänen mielestään Raamatusta on julkisessa keskustelussa liikkeellä vääriä mielikuvia, mikä johtuu siitä, ettei Raamattua ”enää tunneta kovin hyvin”.

– Sitä ei opeteta eikä sitä käytetä. Sitä myös pidetään liian vaikeana. Tämä taas on osittain meidän teologien syytä. Teologiset kiistat näyttäytyvät niin, etteivät asiantuntijatkaan pääse Raamatusta yksimielisyyteen.

– Kuitenkin Raamattu on suurissa kysymyksissä, kuten pelastuksessa, ja pienemmissäkin kysymyksissä aivan selkeä. Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa, ja siksi totta.

”Massiivinen vaikutus”

Kujala lainaa Lutheria: ”Pyhä Raamattu on hengellinen valkeus, aurinkoakin paljon kirkkaampi, varsinkin niissä asioissa, jotka kuuluvat autuuden asiaan tai jotka ovat tärkeitä tietää.”

Ja Jeesusta, joka tunnustaa Isälle Jumalalle: ”Sinun sanasi on totuus”.

– Jumala ei valehtele.

– Valtamedian kapean pelikentän ulkopuolella nähdään Raamatun massiivinen vaikutus.

– Yksittäisten ihmisten suusta voi kuulla miten se on muuttanut heidän elämänsä. Yhteiskunnille se on tuonut hyvinvointia ja siunausta enemmän kuin mikään muu.

– Tässä pitää ilman muuta torjua aikamme historian uudelleenkirjoittajat, jotka valheellisesti väittävät, että Raamattu ja kristinusko ovat toimineet positiivisen kehityksen jarruna. Kyllä Se on täysin päinvastoin.

Esimerkiksi terveydenhuolto ja koululaitos ovat pitkälti kirkon aikaansaannoksia.

– Raamattu ja kristinusko on parasta, mitä Suomelle ja koko maailmalle on tapahtunut, Kujala painottaa.

Hän jatkaa, että Räsäsen poliisitutkinnan ja muiden aikamme raamattukriittisten ilmiöiden vuoksi monen kristityn takaraivoon saattaa hiipiä ajatus, onko Raamattu sittenkin jotenkin epävarma.

– Liian moni teologi pukee Raamatun monitulkintaisuuden kaapuun, vaikka Raamattu on selkeä.

– Paljon on liikkeellä suoranaista sumutusta, jossa ajetaan vain ihmisten omien Raamatulle vieraiden ideologioiden läpimenemistä

– On oikeasti olemassa raamatullista opetusta, ja on olemassa opetusta, joka ei ole, Kujala erittelee.

”Tutkimme keskustellen”

Avoimessa Raamattukoulussa Kujala haluaakin erityisesti nyt panostaa Raamatun luotettavuuden esillä pitämiseen.

– Pyhä Henki on Raamatun sanan inspiroinut. Ihmiset ovat sen kirjoittaneet, mutta eivät ihmiset ole sen sisältöä keksineet.

– Tutkimme Raamattua keskustellen. Se on opetustapani. Esitän mielelläni kysymyksiä ja haastan opiskelijoita.

– Mutta pohjatietoja ei tarvitse olla. Avoimeen Raamattukouluun saa kuka tahansa tulla opiskelemaan, Kujalla kannustaa.

Hänen mukaansa Raamattua kannattaa jokaisen opiskella, koska se vastaa ihmisen suurimpiin kysymyksiin.

– Kuten vaikka mistä tulen, kuka olen, ja minne olen menossa. Se antaa totuuden Jumalasta, ihmisyydestä ja ihmisenä olemisesta.

– Sen ytimessä on Jumalan rakkaus meitä kohtaan, ja siksi kyseessä on rakkauskirje.

Tietoa Avoimesta Raamattukoulusta löytyy täältä