Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Raamattu on evankelioimistyön perusta

 

Brittiläinen lähetysjohtaja Martin Lee on luennoinut vuosikymmeniä lähetystyöstä ja evankelioimisesta. Kuva: Manna Gargi

– Kuulemmeko Jumalan puheen, kun saamme työhömme kritiikkiä muilta, kysyi englantilainen lähetysjohtaja Martin Lee päättyvän vuoden kansainvälisten lähetyskokousten antia peilanneessa seminaarissa Helsingissä.

Lausannen liikkeen Britannian osastoa johtava Lee osallistui sekä kesän Edinburgh II-kokoukseen että syksyn Lausanne III -kokoukseen.

Lee antoi tunnustuksen Edinburgh 2010 kokoukselle monista alleviivauksista.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Kristuksen ainutlaatuisuus, Pyhän Hengen työ, opetuslapseus, todistaminen sanoin ja teoin sekä yhteinen missio olivat vahvasti esillä.

Lähetystyöhön liittyvä vallankäyttö oli Leen mukaan kuitenkin liian harvoissa, lähinnä missiologien, lähetysjohtajien ja työntekijöiden käsissä.

Lausanne III kokous pidettiin Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa, jonne kokoontui kaikkien aikojen laajin evankelikaalisen kristikunnan kirjo.

Martinin mukaan länsi hallitsi sitäkin kokousta. Hankalat teologiset kysymykset tulivat läntisen kristikunnan esityslistoilta. Kokouskielenä oli englanti ja pääpuhujat tulivat länsimaista tai olivat lännessä koulutuksen hankkineita.

-Enemmistö puhujista oli keski-iän ylittäneitä miehiä, vaikka naisia ja nuoria oli toivottu mukaan, Martin Lee totesi.

Kokous haastoi osallistujia pitäytymiseen vastaisuudessakin raamatullisilla juurilla ja osallistumaan siltä pohjalta uskottavasti  keskusteluun. Myös nuorien johtajien juurtumista ja tukemista työhön korostettiin Kapkaupugissa.

– Strategisesti on välttämätöntä löytää oikeat ihmiset oikeille paikoille oikeaan aikaan, Lee tähdensi.

Kokoukseen matkusti Suomesta parinkymmenen delegaation joukko.  Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtajana kokouksen osallistunut Hannu Nyman piti tärkeänä läntisen ja muun kristikunnan evankelikaalisten vuoropuhelua, joka syvensi herätyskristittyjen itseymmärrrystä.

Merkillepantavaa oli Nymanin mukaan menestysteologiasta irtisanoutuminen.

– Sisäinen itsekritiikki on tervettä ja väärinkäytökset pakottavat tarkistamaan vallankäyttöä.  Työn uskottavuudelle tekee hyvää katsoa, että omat sisäpihat ovat kunnossa, kuten amerikkalainen naisdelegaatti kehotti.