Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Qatarissa kristityt elävät piilossa myös MM-kisojen aikana – ”Vierailijoita rohkaistaan käymään historiallisissa perintökohteissa ja ostoskeskuksissa, mutta kirkoissa käyminen ei ole mahdollista”

 

Qatarilainen kannattajajoukko.

Qatar on jalkapallon MM-kisojen aikana erityisen avoinna maailmalle. Open Doors kysyy, miksi Qatarin virallisesti rekisteröityneet kristilliset kirkot on sijoitettu yhdelle alueelle näkymättömiin.

Qatar on sijalla 18 Open Doorsin World Watch List -raportissa, joka kertoo, missä maissa kristityt kohtaavat vakavinta vainoa ja syrjintää uskonsa takia. Maassa arvioidaan elävän 372 000 kristittyä (13,1 % väestöstä).

Miksi Qatarin kirkot on piilotettu ihmisten katseilta?

”Vierailijoita rohkaistaan käymään Qatarin museoissa, historiallisissa perintökohteissa ja ostoskeskuksissa, mutta kirkoissa käyminen ei ole mahdollista”, sanoo Anastasia Hartman, Open Doorsin Lähi-idän asioiden tiedottaja.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

”Maan elämää sykkivä kristittyjen yhteisö on kokonaan piilotettu näkyvistä.”

Kaikki Qatarin virallisesti rekisteröidyt kristilliset kirkot sijaitsevat Mesaymeer-nimisellä alueella pääkaupunki Dohassa. Alue on avoinna maassa asuville ulkomaalaisille kristityille sekä vierailijoille, jotka eivät ole muslimeja.

Kirkkorakennuksissa ei saa olla mitään ulospäin näkyviä uskon merkkejä, kuten ristejä, eivätkä paikalliset qatarilaiset saa mennä niiden alueelle. Ulkomaalaisilla on muutamia kirkkoja alueen ulkopuolella, mutta heillä ei ole laillista lupaa harjoittaa uskontoaan.

Koronatoimet veivät kirkkojen toimiluvat

”Koronan levitessä vuonna 2020 maan hallitus lähetti kirkoille tiedonannon, että kokoontumiset Mesaymeerin ulkopuolella oli toistaiseksi kielletty”, kertoo Hartman.

”Seurauksena on ollut se, ettäyli sadalla kirkolla ei ole nyt lupaa toimia. Pandemia on helpottanut ja maa on jälleen avoin, mutta mitään merkkejä ei ole siitä, että kirkot saisivat jälleen avata ovensa. Välillä joitakin merkkejä näytti olevan, mutta niin ei ole tapahtunut.”

Samaan aikaan paikallisilla qatarilaisilla kristityillä ei ole virallista lupaa tavata toisiaan tai harjoittaa uskontoaan.

Kääntymistä islamista toiseen uskontoon pidetään uskosta luopumisena, ja virallisesti siitä tuomitaan šaria-lain mukaan kuolemaan. Teloituksia ei ole järjestetty moneen vuoteen, mutta kristityt kohtaavat muslimiperheissään ja asuinyhteisöissään äärimmäistä painostusta.

Sekä paikalliset että ulkomaalaiset kristinuskoon kääntyneet ovat vaarassa joutua syrjinnän, häirinnän ja poliisivalvonnan kohteiksi. Kääntymistä ei voi tunnustaa virallisesti, koska se aiheuttaa ongelmia maan lakien kanssa ja kääntynyt menettää asemansa, omaisuutensa ja lastensa huoltajuuden.

Erillinen kirkkoalue rajoittaa kristittyjen toiminnan kasvua

Mesaymeerin alueen loi Qatarin nykyisen emiirin isä tavoitteenaan uskontojen välisen dialogin edistäminen.

Hartman toteaa: ”Se on hieno ele. Nyt alue on kuitenkin jo aivan liian täysi ja Qatarin kristittyjen on aika saada toimia vapaasti – uskonnon harjoittaminen on ihmisoikeus eikä häpeällisenä salattava asia.”

”YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 18. artiklassa sanotaan, että jokaisella on oikeus ilmaista uskoaan ’opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja’”, muistuttaa Suomen Open Doorsin ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen.

”Vaikka arvostamme askelia, joita on otettu sallimalla ulkomaalaistaustaisten kristittyjen kokoontua Mesaymeerin alueella, Open Doors pyytää Qatarin hallintoa antamaan sekä ulkomaalaisten tai paikallisten uskonnollisten yhteisöjen toimia rauhassa ilman että toimintaa seurataan tai siihen puututaan.”